Šoškić: Niko me ne pita o aferama

Izvor: B92, 20.Sep.2012, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Niko me ne pita o aferama

Beograd -- Bivši guverner Dejan Šoškić izjavio da s njim nije razgovarao niko od istražnih organa ni o jednom od slučajeva u kojem se NBS spominje u javnosti.

Pri tom se, pre svega, misli na aferu sa uzimanjem kredita iz Agrobanke, kao i na intervencije na deviznom tržištu. On je ponovio da je u njegovom mandatu Narodna banka radila u skladu s propisima.

Bivši guverner NBS je izjavio i da je on apsolutno za to da se u potpunosti ispita rad centralne banke, ne samo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodne dve godine, kada je on bio na njenom čelu, nego i u dužem periodu.

Povodom najave nove guvernerke Jorgovanke Tabaković da će se ispitati gde je otišlo 1,3 ,milijarde evra, potrošenih na devizne intervencije, Šoškić je istakao da su te intervencije vrlo dobro definisane i da su se koristile u situacijama sa suviše viskom dnevnom fluktuacijom kursa, ocenjujući da su bile svrsishodne.

Šoškić je, na Menadžment forumu u Privrednoj komori Srbije, ukazao na to da ne želi da komentariše rad novog guvernera, navodeći da institucija kao što je NBS ne bi trebalo da bude osetljiva na personalne promene.

On je izrazio uverenje da će NBS nastaviti da radi svoj posao na adekvatan način. "Ja to verujem i želim i novoj guvernerki i NBS i našoj zemlji, da monetarna politika bude nezavisna, kredibilna i odgovorna i ja to očekujem u narednom periodu."

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 10. avgusta istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devetorice osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita. Uhapšenima u ovoj aferi je određen pritvor do 30 dana, a među njima su i Dušan Antonić i njegov sin Milan. Nakon toga, nastavljena su hapšenja zbog povezanosti sa Agrobankom i kreditima.

NBS je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava.

Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka" koju je osnovala Vlada Srbije.

Svojevremeno su, u okviru rasvetljavanja afere oko Agrobanke, neki mediji pisali da je pod istragom i Šoškić, koji je tada bio guverner NBS.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Niko me ne pita o aferama

Izvor: Kamatica.com, 20.Sep.2012

Bivši guverner Dejan Šoškić izjavio da s njim nije razgovarao niko od istražnih organa ni u jednom od slučajeva u kojem se NBS spominje u javnosti..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.