Snabdevanje lekovima normalizovano

Izvor: B92, 16.Jul.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snabdevanje lekovima normalizovano

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović izjavio je danas da je snabdevanje lekovima u Srbiji normalizovano.

"Stvoreni su svi elementi da više od 400 preparata, kojima nije utvrdjena maksimalna cena leka u proteklih skoro godinu dana, sačeka novu vladu", rekao je Simonović.

Prema njegovim rečima, praktično u narednih 15 dana na vladi će biti da donese odluku kojom se utvrdjuje cena za svaki preparat za koji je za poslednje tromesečje podnet zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se utvrdi.

"Kada je u pitanju nestašica 610 preparata o kojima je bilo reči u prethodnom periodu, snabdevanje ovim lekovima je normalizovano", rekao je Simonović.

"Sada se zajedno sa RFZO prave bilansi na osnovu kojih se insistira da svaki proizvodjač i svaki prometnik lekova u Srbiji na vreme najavi eventualnu nestašicu koja inače može da bude i uobičajena posledica odredjenih tehnoloških nedostataka ili drugačijih interesa proizvodjača", kazao je Simonović.

Prema njegovim recima, Srbija u korišćenju novih tehnologija u zdravstvu prati zemlje regiona i predstoji reforma obaveznog zdravstvenog osiguranja.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na dogradnji radnog zakonodavstva u oblasti poboljšanja bezbednosti na radu. Bitno je sistemsko finansiranje bezbednosti na radu i formiranje posebnog fonda za zaštitu od povreda i profesionalnih bolesti, rekao je Simonović i dodao da je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne politike pripremljen set propisa u toj oblasti.

Na pitanje novinara o upozorenju iz Amerike da je bočica "Hemofarma" zaražena opasnom bakterijom, Simonović je odgovorio da ne postoji nijedno saznanje da je ova bakterija prisutna u bilo kom preparatu "Hemofarma".

Prema preliminarnim saznanjima, radi se o pogonu "Hemofarma" koji nije na adekvatan način prema američkim propisima bio obezbedio takozvani prethodni unos supstanci u izradu lekova za tehnološki proces, rekao je Simonović.

Simonović je rekao da su proizvodjači i prometnici dužni da o bilo kakvom incidentu vezanom za lekovitu supstancu obaveste i Ministarstvo zdravlja koje obavlja kontrolu i obezbedjuje dozvolu za puštanje leka za promet.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.