Slavici neophodna nova jetra

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavici neophodna nova jetra

Slavica Obradović 14 godina se bori sa bolešću jetre. Redovno uzima terapiju, ali jedini spas je transplantacija jetre.

Prošle godine imali smo 28 donora organa. Zahvaljujući saglasnosti njihovih porodica, presađeno je 47 bubrega i sedam jetri. Nažalost, to nije dovoljno, jer u ovom trenutku bubreg čeka 700 osoba, a jetru 65.

Tridesetosmogodišnja Slavica Obradović iz Nove Pazove od autoimune bolesti jetre obolela je kada je imala 24 godine. Bolest je brzo napredovala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i, posle dve godine, prešla u stadijum ciroze. Nažalost, zbog oslabljenog organizma, i genetskog nasleđa, to nije jedina dijagnoza.

"Sve lošije mi je zdravstveno stanje, čak, šta više za Božić, oko Božića sam bila 20 dana u bolnici. Dobila sam i encefalopatiju oštećenje mozga", kaže Slavica.

Već 14 godina Slavica se bori, a njena najveća pobeda je, kaže, to što je pre pet i po godina postala majka. Sada želi da bude uz Viktora i da ga odgaja. Redovno uzima terapiju koja je, koliko-toliko drži na nogama, međutim, bolest je sustiže, jedini spas je transplantacija jetre.

Slavica kaže da je toliko loše da ne može da provede dan sama sa detetom, mora da je neko sa njom.

"Ne mogu da se igram sa njim sa lego kockicama, ne pružam mu dovoljno kvalitetnog vremena, kako treba svaka mama. U parku smo prestali davno da trčimo zajedno. Uz tu terapiju sa malo bolje osećam, ali kada dođe mrak, ne mogu da ga okupam, istuširam", kaže Slavica.

Zbog toga što se u Srbiji ne radi dovoljno transplantacija, nadležni već duže vreme najavljuju saradnju sa stranim centrima. Tako bi, nadamo se, uskoro, o trošku države, naši građani kojima je neophodna jetra, mogli na transplantaciju u Zagreb, a oni koji čekaju pluća, ili im hitno treba bubreg, u Beč.

Očekuje se i pretpristupni ugovor sa Eurotransplantom. To je velika šansa za male zemlje, poput naše, jer podrazumeva skraćivanje lista čekanja za transplantaciju.

"Očekujemo dolazak predsednika Eurotransplanta, Bruna Majsera u martu, sa definitivnim planom naših aktivnostima, i datumima za potpisavanje ugovora", kaže Vladimir Đukić iz Ministarstva zdravlja.

Slavica nema vremena da čeka. Lekari sa kojima je razgovarala savetovali su joj da počne da prikuplja novac za lečenje u inostranstvu, i da ga prikupi što pre.

Ukoliko možete da pomognete:

BROJEVI ŽIRO RAČUNA:

Pomoć za Slavicu Obradović, za transplantaciju jetre u Italiji neophodno je 120.000 evra

Ulcinjska 31 a, Beograd, Eurobank EFG

Dinarski račun: 250-2210000671200-34

Devizni račun: IBAN RS 35250-2210002141210-12
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.