Skup poliglota u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2014, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup poliglota u Novom Sadu

Pod motom "Jezik otkriva nove svetove" u Kulturnom centru Novog Sada održava se Druga međunarodna Konferencija poliglota. Skup poliglota svečano je otvoren juče i trajaće do 12. oktobra. Prva ovakva manifestacija održana je u Budimpešti prošle godine.

U punoj Tribini mladih, dobrodošlicu poliglotama i ljubiteljima jezika poželeli su Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada, Aleksandra Stajić, koordinatorka projekta i Ričard Simkot, hiperpoliglota, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << idejni tvorac i organizator prve konferencije.

"Kada se održavala prva konferencija poliglota u maju 2013. godine, mi smo u Novom Sadu u prelepom zdanju Kulturnog centra, održali svečano otvaranje prvog po redu Festivala slovenske pismenosti i kulture. Novi Sad je ponosan na svoju dugu i bogatu tradiciju, kulturu, umetnost, sport, dobre i vredne ljude. Ponosan je na svoj Univerzitet, Sajam, Petrovaradinsku tvrđavu i na najprestižniju ustanovu kulture u Srbiji, Maticu srpsku", rekao je Petrović, dodavši da je grad Novi Sad mesto u kojem živi složno i harmonično 26 nacija.

Na ovogodišnjoj Konferenciji poliglota, koja traje tri dana, učesnici će imati priliku da prate sesije koje su podeljene u dve grupe. Predavači iz različitih krajeva sveta govoriće na različite teme: o učenju stranih jezika, jeziku u nastavi, problemima prevođenja, tvorbi reči, jezicima manjina i značaju, prednostima jezičke raznolikosti.

Koordinatorka Aleksandra Stajić poželela je dobrodošlicu učesnicima u Novi Sad, grad koji priprema kandidaturu za titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu i u Kulturni centar, koji ove godine obeležava 60 godina od osnivanja Tribine mladih.

Idejni tvorac i hiperpoliglota Ričard Simkot, nije krio oduševljenje videvši punu salu poliglota, kojima je poželeo dobrodošlicu rekavši da se ideja, koja je počela u Poljskoj pre dve godine kao konverzacija između njega i njegovih kolega, ostvarila.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Međunarodna konferencija poliglota do sutra u KCNS

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2014

Druga međunarodna konferencija poliglota  trajaće do sutra pod motom "Jezik otkriva nove svetove", u Kulturnom centru Novog Sada...Učesnici će imati priliku da prate sesije koje su podeljene u dve grupe. Predavači iz različitih krajeva sveta govoriće na različite teme: o učenju stranih jezika,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.