Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školske torbe

Lekari upozoravaju da čak dve trećine dece ima problem sa krivom kičmom, a najveći uzročnik je neodgovarajuća školska torba koja u proseku teži oko pet kilograma.

Uveliko se završavaju pripreme za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak 1. septembra. Studio B istraživao je kako bi školski ranac trebalo da izgleda.

Šarene, velike, male, sa omiljenim likovima iz crtanih filmova. Deci je, kada su u pitanju školske torbe najvažnije kako one izgledaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Većina njih žali se da su im uz sve knjige, sveske i drugi pribor odabrani rančevi izuzetno teški.

"Pa teško je, ponekad nosim i stvari za rukomet i za fizičko. Ranac obavezno nosim na oba ramena", kaže Aleksa Fuštić učenik trećeg razreda.

"Kada sam kupovala Mariji ranac bitno mi je bilo da ima pojačano dno i s obzirom da se nosi puno knjiga i svesaka, da bude ojačan deo za leđa. Ovog puta izbegla sam gvozdenu šipku jer sma želela da joj ranac bude što lakši", objašnjava majka Ivona Fuštić.

Ranac i treba da bude što lakši jer njegova težina ne bi smela da prelazi 20 odsto težine deteta koje je nosi. Školska torba treba da ima široke i mekane naramenice. Strana ranca koja se oslanja na leđa takođe bi trebalo da bude postavljena sunđerom i ne bi trebalo da se savija pod težinom knjiga.

Maksimalna visina torbe trebalo bi da bude najviše od struka do visine ramena deteta. Međutim i odabir kvalitetnog školskog ranca nije garant da neće doći do krivljenja kičme, s obzirom da oko 70 odsto školske dece ima deformitete.

"Da bismo videli nekakav napredak potrebno je šest meseci do godinu dana nekog intenzivnog vežbanja da bismo mi primetili da je dete ispravilo deformitet za određeni stepen. Potrebno je vežbati i više od godinu dana, odnosno ceo pubertet do onog perioda kada se završava taj intenzivni razvoj", kaže dr Verica Živković specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Doma zdravlja Čukarica.

Po njenim rečima u prethodnoj godini bilo je čak petoro dece koje su morali poslati na Banjicu radi hiruške intervencije.

A osim teških ili previše mekanih školskih torbi, roditelji bi trebalo da povedu računa i o tome šta deca stavljaju u njih. Dobra organizacija u školi to može da spreči.

Učitelji mogu dobrom organizacijom i time da svakoga dana kažu šta dete da ponese, da malo umanje taj problem, a takođe mogu, što se isto događa, da naprave neki prostor, ormariće ili kutije gde bi deca mogla da odlažu pribor koji ne bi nosili kući.

Đacima će torbe biti teške, često i preteške do sledeće školske godine, jer kako je najavljeno u gradskoj upravi, učenici svih razreda osnovnih škola dobiće dodatni komplet knjiga. Tako će u torbama biti samo sveske i olovke, pošto će drugi komplet ostajati u školi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.