Školarine (ne) ostaju iste

Izvor: RTS, 17.Apr.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školarine (ne) ostaju iste

Ministar Žarko Obradović najavio da školarine na fakultetima neće poskupeti u novoj školskoj godini. Uprkos stavu Ministarstva, mnogi fakulteti najavili da će školarine, ipak, biti veće.

Školarine za narednu školsku godinu ostaju na istom nivou, saopštio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

"Mi i studenti smo se zajednički dogovorili da i ove godine školarine ostanu na istom nivou", rekao je Obradović prilikom dodele ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o dotaciji studentskim udruženjima za realizaciju programa od opšteg interesa za studente u 2013. godini.

Prema njegovim rečima, to je dobra vest za sve studente, njihove roditelje, ali i za profesore, odnosno one koji uzimaju u obzir našu ekonomsku situaciju.

Ministar Obradović je ugovore dodelio za 45 udruženja koji realizuju 89 programa, a ukupna sredstva za dotacije iznose 36 miliona dinara i obezbeđena su u budžetu Srbije.

Obradović je rekao da se veliki broj udruženja prijavio za ta sredstva i da nije bilo lako izabrati. On je precizirao da se na konkurs prijavilo 69 udruženja sa 149 programa.

"Sa ovim dotacijama želimo da pomognemo realizaciju studentskih ideja", rekao je ministar i objasnio da su programi koji će biti finansirani usmereni na informisanje, kulturu, umetnost, očuvanje baštine, regionalnu saradnju, popularizaciju zdravog života.

Obradović je rekao i da finansiranjem projekata Ministarstvo podržava inovativnost i kreativnost studenata i izrazio nadu da će udruženja dobijena sredstva iskoristiti na najbolji način i da će njihovi korisnici biti zadovoljni.

Ministarstvo će se, kako je poručio, truditi da sledeće godine bude više sredstava za dotacije, a samim tim da bude finansirano i više projekata i više udruženja.

Zahtev za veće školarine 

Trinaest fakulteta zahteva veće školarine, kako kažu, usklađene sa inflacijom. Najveće povećanje traži Stomatološki fakultet, 40 hiljada dinara više, odnosno 220 hiljada dinara za godinu. Neki dekani kažu da nove cene predlažu uz saglasnost studenata.

Dekan FON-a Milan Martić rekao je da kaže da taj fakultet nije povećao školarinu, već je uskladio sa rastom cena.

"Ja ću tražiti razgovor kod ministra, sa mnom će ići i predstavnik studentskog parlamenta i student prodekan", naveo je Martić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže da pet, šest i više godina neki fakulteti nisu povećavali školarine, tako da defakto realna vrednost školarina je tokom ovih godina opala.

Prema njegovim rečima, tako ne može se govoriti o povećanju već o realnom smanjenju cena školarina.

Iako osam godina ne menja cenu, Mašinski fakultet to ne namerava da učini ni u predstojećem upisnom roku.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miolard Milovančević rekao je da je prosečna socijalna slika porodice odakle dolazi mlad čovek na studije takva da prosto ne sme da se razmišlja o i toj ravni.

Ni studenti ne opravdavaju veće školarine.

Student Ekonomskog fakulteta i član Senata Miloš Zeljković rekao je da ne vidi razloge za povećanje školarina i opravdanost povećanja školarina u odnosu na troškove fakulteta koji se, kako je rekao, nisu bitno povećali u prethodnom periodu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.