Izvor: S media, 30.Dec.2012, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVETI ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Bez preterivanja u jelu, piću i igranju

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, koje tradicionalno prati bogata trpeza, obilje hrane i pića, lekari upozoravaju da neumerenost u jelu i piću dovodi do brojnih tegoba.

Portparolka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura zato podseća da je umerenost u hrani i piću tokom ispraćanja stare i dočeka nove godine veoma važna i da posebnu pažnju o ishrani treba da povedu hronični bolesnici.

U protivnom, 1. januar mnogi bi mogli da dočekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa bolom u želucu, gorušicom, nadutošću, pojačanim gasovima, mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom i glavoboljom.

Ima i onih koji toliko preteraju u pijanstvu da najluđu noć završe u nekom od zdravstvenih centara za detoksikaciju.

"Većina ljudi, posebno hronični bolesnici, nisu navikli da večeraju tako kasno oko osam, devet sati uveče i da to bude obilno, počev od pređela, glavnog jela, torti i kolača što u kratkom vremenskom roku optereti želudac i digestivni trakt", kaže dr Macura u izjavi Tanjugu.

Kako se rešti mamurluka

Potencijalnu opasnost za organizam ne predstavljaju samo preteranost u jelu i piću, već i u igranju. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju kamen ili pesak u bubregu, jer od silnog skakanja oni mogu da krenu kroz mokraćne kanale i da izazovu bolove.

Oni koji popiju koju čašicu više obično se posle dočeka bude mamurni, sa glavoboljom, mučninom.

Dr Macura kaže da u takvim situacijama dobro piti što više čajeva bez šećera i to crni, indijski, kineski, zeleni čaj, koji povlače toksine iz organizma i na taj način obavljaju detoksikaciju organizma.

"Ne bi trebalo uzimati od hrane ništa, ali kada dođe do otrežnjenja i razbuđivanja onda se preporučuju čorbe sa dosta vitamina, šargarepe, peršuna, celera. Na taj način će se pomoći organizmu da lakšom hranom prebrodi sve ono što je preopteretilo organizam prethodne noći", naglasila je Macura.

Portparolka Hitne pomoći je dodala da kod vrtoglavioce, glavobolje pomaže i rasol, ali napominje da hronični bolesnici koji imaju povišen krvni pritisak budu veoma oprezni jer rasol sadrži veliku količinu soli.

Macura je upozorila da se onima koji su pili i imaju jake glavobolje ne savetuje da koriste bilo kakvu terapiju, već se preporučuju masaže, šetnje, čist vazduh, kiseonik.

"Nikako se ne preporučuje kombinacija alkohola i lekova, pa i ako je to u velikom satnom razmaku", naglasila je Macura.

Oprez sa energetskim pićima!

Potencijalna opasnost za organizam je i sve češća pojava kombinacije energetskih pića i alkohola, što povećava osećaj budnosti.

Dr Macura je ukažala da je posebno opasno što mladi koji konzumiraju energetska pića i alkohol nemaju osećaj pijanstva i tako često sedaju u automobil, što može ugroziti njihove, ali i živote drugih ljudi.

"Iskustva su pokazala da su energetska pića veoma jaka za mlad organizam i da može doći i do srčanih problema", zaključila je Macura.

(S media, Tanjug)

Foto: guliver/thinkstock
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.