Roditeljima dosta igre oko menjanja udžbenika

Izvor: Novine novosadske, 06.Sep.2012, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljima dosta igre oko menjanja udžbenika

Mnogima nije jasno zašto se svake godine menjaju izdavači pa učenici ne mogu da nasleđuju knjige od braće, sestara ili drugara već moraju da kupe nove. U svakoj knjizi istorije trebalo bi da piše da je Francuska buržoaska revolucija bila 1789. godine sve dok se ne utvrdi drugačije. U pitanju su fakti >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << i svejedno je na koji će način biti prikazani. Međutim, izgleda da je kod nas drugačije, bar ako pitate roditelje i đake, koji godinama muku muče sa nabavkom “istih” udžbenika u drugom “pakovanju”.
Iako su školski udžbenici skuplji samo pet odsto u odnosu na prošlu godinu, roditeljima su preskupi jer im treba najmanje jedna prosečna plata da bi opremili svoje dete. Dodatni problem im predstavlja to što nastavnici menjaju izdavače pa nije nimalo jednostavno pronaći onu knjigu koja im je potrebna.
Ove godine standard je lošiji nego ranije. A deca moraju da idu u školu. Imam dva đaka u kući i verujte mi da sam samo na knjige potrošila i do nekoliko stotina evra dosad. Pritom, deca su se i sama snalazila tj. kupili su neke knjige od drugara po povoljnoj ceni. Moj stariji sin je u osmom razredu a mlađi u šestom. Idu u istu školu. Ipak, mlađi nijednu knjigu nije mogao da nasledi od brata zbog toga što izdavači nisu odgovarajući. Ne razumem to i jako sam ljuta ali šta da se radi. Kao što rekoh, moraju da idu u školu a na nama roditeljima je da im to obezbedimo. Žao mi je jedino što država ne uradi nešto po tom pitanju. Zbog krize bi trebalo nekako olakšati nama roditeljima – kaže za Novine novosadske Slavica Andrić.
Novosađanin Branko D. kaže nam da još uvek nije kupio sve knjige, te da će pokušati “da se snađe narednih dana”, kako bi deci obezbedio sve što im treba. Za naše novine priča kako je ostao bez posla pa on i supruga od jedne plate moraju da obezbede knjige za dva osnovca.  – Nisam imao novca da opremim decu za školu. Neke knjige smo kupili, ali ostale smo našli polovne a nekoliko izdanja još uvek tražimo – kaže Branko i dodaje da njegov sin ne može da nasledi sestrine knjige jer su različiti izdavači a radne sveske ne mogu ni da prodaju jer su korišćene.
“Berza” knjiga
Snalaze se i đaci i njihovi roditelji. Umesto samo o ocenama, brinu o svemu. Dovijaju se na razne načine samo da školska godina što bezbolnije počne. Teško im je da izdvoje jednu prosečnu platu za nove knjige pa najčešće kupuju polovne. Novosadska berza korištenih knjiga nalazi se u Jevrejskoj ulici. Dugačak red u pasažu ispred prodavnice udžbenika uobičajen je prizor ovih dana. Tamo se prodaju i otkupljuju isključivo polovne knjige za osnovce i srednjoškolce, kao i sve vrste pomoćne literature, od radnih listova do rečnika. U odnosu na nove knjige, cene su u proseku od 40 do 50 odsto niže, pa ni ne čudi to što tamo dolaze i roditelji iz prigradskih naselja ali i Zrenjanina, Vrbasa i drugih okolnih vojvođanskih mesta. Na ovoj berzi polovni udžbenici za osnovce mogli su proteklih dana da se pazare za svega stotinak dinara, dok su knjige za srednju školu koštale i do 400 dinara. Ušteda novca je znatna, pa stoga roditeljima nije smetalo ni više sati da čekaju u redu. A izgleda da se gužve tek očekuju pogotovu kad je u pitanju kupovina knjiga za srednju školu.
S obzirom na današnju situaciju mnogi roditelji kupuju polovne knjige. Po ceni od stotinak dinara, što je tri puta jeftinije od novih knjiga. Mislim da nastavnici preteruju s nekim zahtevima barem kada je osnovna škola u pitanju. Moramo, na primer, da kupujemo knjige muzičkog i likovnog, koje koštaju oko 1.000 dinara a deca ih uopšte ne koriste tokom školske godine. Preteruju i što se tiče izdavača. Svake godine ih menjaju i moramo da se pomučimo da nabavimo udžbenike. Trebali bi da razumeju situaciju i da barem osnovno školovanje bude jeftino ako već srednja škola i fakultet nisu – priča nam Novosađanka Gordana Stanković.

Njena sugrađanka Kristina Almjaškina čiji je sin krenuo u prvi razred srednje škole kaže da još uvek nije kupila sve potrebne knjige. Kako kaže, ima ograničen budžet a knjiga i nema.
- Udžbenici su jako skupi. To je sramota za državu. Traže školovane kadrove a ne možemo decu ni za osnovnu školu da spremimo. Nije to kao nekad što je bilo. Eto, na primer, za sina treba da izdvojim najmanje 15.000 dinara za sve knjige. Međutim, još uvek nisam našla sve udžbenike i naravno trudiću se i da nađem polovne pošto za nove nemam novca – ogorčena je naša sagovornica. A dok roditelji stoje u redu i nervozno čekaju, đaci prodaju ili menjaju knjige. Na ovaj način deca ponešto i zarade, ali se i opreme za školsku godinu.
Septembarski “stresovi”
Roditeljima su definitivno školski udžbenici bolna tačka svakog septembra. A ovog puta i različiti izdavači i visoke cene. Retki su oni koji su odlučili da izdvoje za komplet knjiga za srednju školu od 11.000 do 13.000 dinara a za osnovnu od 8.000 do 11.000 dinara. Kako kažu u novosadskom Zavodu za udžbenike, najčešće se kupuje nekoliko udžbenika upravo zbog toga što nastavnici traže različite izdavače.
Odluka na roditeljima?
Predsednica Udruženja “Roditelj” Dragana Ćorić s druge strane kaže da je i njima nejasno zašto se svake godine menjaju udžbenici. Prema njenim rečima, krajnja odluka o udžbenicima se donosi “de fakto na savetima roditelja”. Dakle, nastavnički aktivi daju predloge udžbenika savetu roditelja i na njima je da podrže ili odbiju te predloge.
- Ima primera u nekim novosadskim školama da su saveti roditelja jednostavno odbili predloge nastavničkih aktiva za promenu udžbenika tako da će se u tim školama koristiti knjige od prethodne godine. Međutim, imamo i primera da nastavnici priznaju da prilikom odlučivanja za udžbenike iz svojih oblasti ne dobijaju uopšte kompletne knjige na uvid nego samo recenziju tog udžbenika, a neretko su samo upućeni na sajtove na kojima se nalaze slike naslovnih strana. U tim slučajevima diskutabilno je o kakvom je kvalitetu gradiva reč. Na primer, ako je reč o istoriji, u pitanju su fakti, činjenice i mora pisati isto u onom udžbeniku koji liči na slikovnicu zbog brojnosti ilustracija i onom koji nema niti jednu sliku – objasnila je Dragana Ćorić i dodala da roditelji treba da se informišu kod svojih predstavnika u savetu roditelja.
Ćorićeva kaže da  na poslednjem sastanku u prethodnoj školskoj godini, u junu, odlučuje koje će se knjige koristiti za narednu godinu i od roditelja koji su uključeni u savet mogu da se dobiju prave informacije. U suprotnom,  moraju da čekaju da počne škola i da tek onda u atmosferi nervoze i besparice čekaju u redovima pred Zavodom za izdavanje udžbenika da bi kupili potrebne knjige. A takav scenario nikome ne odgovara. Osim izdavačima, naravno.
Una Božović
foto: J. Ivanović
Zasad nema velikih gužvi
– Knjige za osnovnu školu koštaju od 530 do 650 dinara a za srednju od 600 do 850 dinara. Radne sveske su u proseku oko 450 dinara.  Imamo sve potrebne knjige, međutim zasad nema gužvi iako je početak školske godine. Ovde roditelji i đaci mogu naći i knjige nekih drugih izdavača a to što nastavnici traže druge izdavače moglo bi da se objasni velikom ponudom – kaže za Novine novosadske pomoćnica rukovodioca u Zavodu za udžbenike Alena Peškov.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.