Rešenje za advokaturu moguće, nije realno do Nove godine

Izvor: Studio B, 29.Dec.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za advokaturu moguće, nije realno do Nove godine

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio da veruje da je moguće naći rešenje za advokatske zahteve kroz dobar i konstruktivan dijalog, ali da to nije realno da se desi do Nove godine. AKS: Pregovori propali

"Hoću da verujem da je do Nove godine moguće da se nađe rešenje, ali mislim da nije realno da do toga dođe", rekao je Selaković posle otvaranja poslednje, 25. povereničke kancelarije za alternativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sankcije u Novom Pazaru.

Selaković je podsetio da je u decembru održano sedam sastanaka stručnih timova Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde.

Prema rečima ministra, ovaj protest advokata ili štrajk doneo je mnogo štete sprskom pravosuđu koje je u procesu reformi i koje, i bez toga, ima dovoljno velikih problema sa kojima treba da se bori.

"Sporno pitanje, za advokatsku komoru to su dva pitanja, a ja kažem da je to jedno pitanje - svakako nije, ne sme i ne treba da bude razlog za potpunu blokadu srpskog pravosuđa", naveo je Selaković.

Ministar je podsetio da advokati ne rade već gotovo šest meseci, s obzirom da su rad obustavili najpre na 15 dana u junu, u julu i avgustu su bile sudijske ferije, a od septembra ponovo je obustavljen rad advoakta u celoj Srbiji.

Advokatska komora Srbije saopštila je ranije danas da su pregovori stručnih timova AKS i Ministarstva pravde završeni potpunim neuspehom, tvrdeći da odgovornost za neuspeh pregovora snosi Ministarstvo.

 

AKS: Pregovori propali, odgovorno Ministarstvo

Advokatska komora Srbije saospstila je da su pregovori stručnih timova AKS i Ministarstva pravde završeni potpunim neuspehom, tvrdeći da odgovornost za takav ishod snosi resorno ministarstvo.

AKS navodi da pregovori, koji su vođeni u protekle dve sedmice na sedam sastanaka, nisu uspelii zbog stava Ministarstva pravde da ne prihvata nikakve izmene odredbi

Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona koje su sporne za advokaturu.

"Ministarstvo pravde tokom pregovora nije iskazalo spremnost za izmene zakona, iako su zahtevi AKS zasnovani na poštovanju ustavnosti, zakonitosti i garantovanih ljudskih i građanskih prava građana Srbije", navodi se u saospstenju.

Advokati tvrde da na njihove argumente Ministarstvo pravde nije dalo bilo kakav pravno argumentovan odgovor, kao i da isključivo Ministarstvo snosi odgovornost za neuspeh pregovora.

Motivi Ministarstva pravde da istrajava na održanju povreda Ustava i zakona nalaze se izvan prava, što direktno vodi daljem urušavanju pravnog sistema Republike Srbije, ljudskih i građanskih prava, smatra AKS.

Advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra tražeći izmene pomenutih zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

 

Advokati protestovali  ispred Ustavnog suda 

 

Više stotina advokata protestovalo je  ispred zgrade Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra jer se skoro četiri meseca ne odlučuje o advokatskim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

"Skup je organizovan kako bi uputili urgenciju i apel Ustvanom sudu jer već četiri meseca ne rešava po našim inicijativama za ocenu ustavnosti zakona", rekao je za Tanjug advokat iz Beograda Vladimir Galjak.

Prema članu 67. Ustava Srbije, pravnu pomoć pružaju advokati i jedinice lokalne samouprave, tako da su ovlašćenja koja su data Zakonom data javnim beležnicima neustavna, naglasio je Galjak.

Prve inicijavite za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra.

Ustavni sud je 12. novembra saopštio da je održao pripremnu sednicu povodom njihove kao i inicijative za ocenu ustavnosti obustave rada advokata, koja je počela 17. septembra u celoj Srbiji.

Advokati su stupili u protest sa obustavom rada, jer smatraju da su neustavne pojedine odredbe pomenutih zakona, a traže i regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 incijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa.

Advokati su u više navrata podnosili urgenicuje Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.