Reformisane gimnazije od 2012. godine

Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reformisane gimnazije od 2012. godine

BEOGRAD - Novi koncept gimnazijskog obrazovanja u Srbiji, najavljivan za septembar ove godine, biće odložen, pa će gimnazijalci u novoj školskoj godini učiti po dosadašnjim planovima i programima.

Za reformu gimnazija nedostaje nekoliko dokumenata, poput standarda postignuća učenika i standarda kvalifikacija nastavnika, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete i nauke Bogoljub Lazarević.

“Ministarstvo prosvete i nauke zaključilo je da novi nastavni planovi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << programi za gimnazije, bez donetih standarda postignuća učenika i standarda kvalifikacija nastavnika u školama, ne bi bili dovoljno inovirani”, rekao je Lazarević.

Reforma gimnazija odložena je u dogovoru i saradnji sa Nacionalnim prosvetnim savetom (NPS), Savetom za stručno obrazovanje, zajednicama gimnazija i srednjih stručnih škola, rekao je Lazarević i podsetio da su u osnovnom obrazovanju već usvojeni standardi, a da za srednje škole to tek treba da se učini.

Na odlaganju je najviše insistirao NPS, tražeći da reforma započne 2012. godine, odnosno kada budu utvrđeni principi, ciljevi i standardi postignuća.

Tek potom treba usvojiti nove nastavne planove i programe za te škole, po redosledu poteza koji inače predviđa zakon, smatraju u NPS.

Novi koncept gimnazijskog obrazovanja, prema dosadašnjim najavama, kao osnovne novine predviđa "paket izbornih predmeta" i opštu maturu - zamenu za sadašnji prijemni ispit na fakultetima.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.