Razdvojene sijamske bliznakinje

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razdvojene sijamske bliznakinje

Dvogodišnje bliznakinje koje su rođene sa spojenim grudima i stomakom razdvojene su tokom složene i dugotrajne hiruške operacije u bolnici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiruški tim od 40 ljudi više od devet sati operisao je dve filipinske devojčice Angelinu i Anđeliku Sabuko u Stenford univerzitetskoj dečijoj klinici, prenela je agencija AP.

Od jula prošle godine devojčice su dobijale injekcije slane vode pod kožu kako bi tim postupkom rastegli kožu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i doveli do rasta nove kože potrebne da se "popuni rupa" posle operacije.

Hiruška operacije uključivala je odvajanje jednog želuca, dijafragme, grudne kosti, pluća i trbušnih zidnih mišića, a rekonstrukcija je uključivala "pokrivanje prozora koji je ostao na njihovim grudima", nakon hiruškog razdvajanja slepljenih bliznakinja.

Devojčice su od jučerašnje opercije pod sedativima i lekari su rekli da će se danas probuditi i da očekuju da će u bolnici ostati još najmanje dve nedelje.

Anđelina i Angelika preselile su se u SAD sa Filipina prošle godine i živele su u San Hozeu sa svojim roditeljima i desetogodišnjim bratom.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.