Razdeljak - srpski aforizmi za decu

Izvor: B92, 11.Mar.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razdeljak - srpski aforizmi za decu

Antologija srpskog aforizma za decu "Razdeljak", koju je priredio Aleksandar Čotrić, objavljena je u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike.

Čotrić je autor dve knjige aforizama za decu „Dečja posla" i „Svojeglava knjiga", a prošle godine je dobio priznanje „Dositejevo pero", koje dodeljuje žiri sastavljen od 250 učenika deset beogradskih osnovnih škola, ocenjujući knjige za decu objavljene u prethodnoj godini.

Recenzenti nove Antologije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pisac za decu Slobodan Stanišić i književni kritičar Vitomir Teofilović.

Stručni konsultant pri sastavljanju Antologije bio je aforističar Aleksandar Baljak, a aforizme je ilustrovao Mladen Oljača. Knjiga je štampana u tvrdom povezu, na kvalitetnom papiru u boji, na 170 strana i sadrži oko 750 aforizama.

Priređivač je na ovom delu radio tri godine i u izbor je uvrstio 70 autora koji pišu na srpskom jeziku iz Srbije, BiH, Rumunije i Nemačke. Izbor je obuhvatio pisce rođene u rasponu od veka i po - od Jovana Jovanovića Zmaja (1833 - 1904), do Stanislava Tomića, rođenog 1986. godine.

Značajnijim brojem aforizama predstavaljeni su Dušan Radović, Mitar Mitrović, Milovan Vitezović, Rade Đergović, Aleksandar Baljak, Zoran T. Popović, Dejan Milojević, Petar Lazić, Goran Gaćeša i Bojan Ljubenović, kao i sam priređivač, čije aforizme je izabrao Baljak.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.