Raspuštena Vlada u Tunisu

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 15.Jan.2011, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspuštena Vlada u Tunisu

Predsjednik Tunisa Zine el Abidine Ben Ali smijenio je danas Vladu i raspisao prijevremene izbore za šest mjeseci, poslije velikih nemira u posljednjih mjesec dana i novih sukoba u glavnom gradu. Premijer Mohamed Ganuči rekao je agenciji TAP da je predsjednik države odlučio da "smijeni Vladu i raspiše nove izbore za šest mjeseci". Premijer je dodao da je dobio zadatak da formira novi kabinet.

Ganuči je rekao da je smjena Vlade jedna od mjera kojom Ben Ali pokušava da umiri >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << stanje u zemlji. Predsjednik je sinoć objavio da se neće ponovo kandidovati nakon što mu 2014. godine istekne mandat.

Uprkos ovim ustupcima, hiljade demonstranata širom Tunisa danas je zatražilo da se Ben Ali momentalno povuče sa položaja šefa države, a policija je upotrebila suzavac radi razbijanja velikog skupa u glavnom gradu.

Ministar spoljnih poslova Tunisa Kamel Moržan izjavio je da bi formiranje vlade nacionalnog jedinstva bilo izvodljivo i "sasvim normalno".

Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, u nemirima u posljednjih nekoliko sedmica povodom velike stope nezaposlenosti i visokih cijena hrane poginulo je 66 ljudi. Ovaj brojka je tri puta veća od one koju su objavile vlasti Tunisa.
 
Izvor:Srna
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.