Rano predviđanje dijabetesa tipa 2

Izvor: B92, 26.Mar.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano predviđanje dijabetesa tipa 2

Nova studija pokazuje da merenje nivoa malih molekula u krvi može da bude način da se identifikuje osoba sa rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2 do deset godina pre nego što se pojave simptomi.

Naučnici pod vođstvom ekipe iz "Massachusetts General Hospital” su otkrili da nivo od pet aminokiselina ne samo da ukazuje na povećan rizik od dijabetesa kod opšte populacije, već da mogu i da izdiferenciraju ko će da oboli od dijebeta među osobama sa tradicionalnim faktorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rizika (kao što je gojaznost).

Pet amino kiselina koje su proučavane su: izoleucin, leucin, valin, fenilalanin i tirozin. Nove tehnologije koji mere nivo metabolita, to su mali molekuli koji su proizvedeni od strane metaboličkih aktivnosti i pušteni u krvotok, daju naučnicima uvid u stanje metabolizma osobe.

Istraživači su ustanovili da merenjem nekoliko metabolita, za razliku od analize jedne amino kiseline, poboljšava predviđanje rizika od razvoja bolesti.

Kod osoba sa povećanim rizikom za razvoj tip 2 dijabetesa, koje imaju povišene vrednosti tri od pet analiziranih aminokiselina imaju od četiri do pet puta veći rizik za razvoj dijabetesa.

"Ovi rezultati mogu pružiti uvid u metaboličke puteve koji su javljaju veoma rano u procesu koji dovodi do razvoja dijabetesa", izjavio je vodeći autor dr Tomas Vang, sa ”MGH Cardiovascular Research Center (CVRC)”.

"Ove mere mogu da identifikuju one koji imaju najveći rizik od razvoja dijabetesa, tako da se veoma rano mogu pokrenuti preventivne mere."
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.