Rabin pozvao na molitve za uništenje Irana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rabin pozvao na molitve za uništenje Irana

TEL AVIV -

Duhovni lider izraelske ultraortodoksne partije Šas pozvao je svoje sledbenike da, povodom predstojeće jevrejske Nove godine, u molitve Bogu uključe i želju za uništenje Irana i proiranskog libanskog Hezbolaha, javio je danas izraelski vojni radio.

U izveštaju se navodi da je rabina Ovadiju Josefa predsedavajući Nacionalnog bezbednosnog saveta Jakov Amidror obavestio o detaljima važnosti napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na iranska nuklerna postrojenja i pozvao ga da se moli za uništenje Irana.

Njih dvojica su se nedavno sastali, a sastanak je, kako se veruje, imao za cilj da se zadobije podrška za udar partije Šas, koja je u vladajućoj koaliciji.

Rabin je na poziv odgovorio u propovedi: "Kada izričemo blagoslov za urme tokom obroka za Roš Hašanu (Novu godinu) ove godine i molimo Boga da okonča naše neprijatelje, trebalo bi da mislimo o Iranu, tim zlima koji prete Izraelu. Neka ih Gospod uništi".

Blagoslov za urme (tamar na hebrejskom jeziku) glasi: "Bog okonča naše neprijatelje, one koji nas mrze i žele zlo" Izraelcima.

Prošle subote u propovedi ostareli rabin Josef pomenuo je uzgred pitanje iranskog nuklearnog programa.

"Drugi Haman, takođe iz Persije, namerava da nam učini zlo", kazao je on aludirajući na persijskog neprijatelja jevrejskog naroda koji se pominje u Bibliji.

"Moramo se moliti čitavim našim srcima pred Bogom", dodao je Josef (91).

Poslanik Žev Elkin, šef poslaničke grupe Šasa, potvrdio je da s rabinom kabinet premijera Benjamina Netanijahua vodi dijalog.

"Ako i kada dođe dan, mi ćemo predstaviti rabinu sve činjenice i informacije", rekao je tada Elkin, aludirajući na mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj iz partije Šas je član užeg sastava vlade zaduženog za bezbednost. On se do sada protivio napadu na Iran u tom podeljenom telu, a pretpostavlja se da je njegov stav odraz stava duhovnog lidera partije, rabina Josefa.

Devet ministara u užem sastavu vlade podeljeno je u odnosu na napad- četiri, uključujući i Netanijahua, je za, a četiri se protive, uključujući i ministra Jišaja.

Nedavno postavljeni ministar za civilnu odbranu Avi Dihter, kako se veruje, još nije doneo odluku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.