Pšenice i za izvoz

Izvor: S media, 15.Jan.2011, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenice i za izvoz

U Srbiji je 1. januara ove godine bilo nešto više od 800.000 tona pšenice, što je sasvim dovoljno do nove žetve, jer ukupna mesečna domaća potrošnja te žitarice iznosi oko 110.000 tona, izjavio je direktor udruženje "Žita Srbije" Vukosav Saković.

"Do nove žetve treba nam ukupno 660.000 tona hlebnog žita, iz čega se vidi da bi čak još neke količine pšenice mogle 'izaći' iz zemlje, a da bilans i dalje ne bude narušen", naglasio je Saković.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prvih šest meseci ekonomske godine za pšenicu iz Srbije je izvezeno ukupno nešto manje od 400.000 tona u zrnu, ukazao je Saković, precizirajući da je od 1. jula do kraja decembra izvezeno 282.000 tona pšenice, oko 73.000 tona brašna i odredjena količina testenina i biskvita.

Kada je okončana žetva, u našoj zemlji je, zajedno sa prelaznim zalihama, bilo ukupno više od 2,1 miliona tona pšenice, a za kompletnu domaću potrošnju neophodno je 1,6 miliona tona hlebnog žita, podsetio je Saković, napominjući da je ta razlika od oko 500.000 tona pšenice bila raspoloživa za izvoz.

Komentarišući najavljeno uvodjenje dažbine na izvoz pšenice radi zaštite domaćeg tržišta, Saković je rekao da "razmišljanje u tom pravcu treba svakako pohvaliti, ali bi o merama trebalo dobro razmisliti".

"Izvozne takse svakako ne mogu i neće uticati na visinu domaće cene pšenice, jer je ona pre svega posledica visokih cena pšenice u svetu i rezultat uskladjivanja naših sa cenama na evropskim berzama", rekao je Saković.

Tanjug
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.