Prvo, pa trojke!

Izvor: Press, 02.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo, pa trojke!

Trojke Aleksandra, Aleksa i Anđela rođene u Subotici u prvom minutu nove godine. U Beogradu se bebe rađale u proseku na svakih pola sata
Ako je suditi po narodnom verovanju, 2011. godina biće više nego plodna jer je samo prve noći u desetak gradova Srbije rođeno više od 150 beba!
Porodica Sandre i Aleksandra Mačkovića iz Subotice pamtiće ceo život prvi minut 2011. godine kada su postali roditelji trojki - Aleksandre, Alekse >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i Anđele! Aleksandra je na rođenju bila teška 2.400 grama, Aleksa je bio najveći sa 2.550 grama, dok je „palčica" Anđela imala težinu svega 1.100 grama!
Rode stigle tek ujutru
Porođaj je obavio carskim rezom prof. dr Aleksandar Radulović u 34. nedelji trudnoće, u Opštoj bolnici Subotica. Bebe su začete vantelesnom oplodnjom iz državnog programa.
- Znali smo da su trojke, ali se zbog najmanje Anđele čekalo koliko god se moglo na porođaj pošto je teška svega 1.100 grama. Nekako se sada moramo snaći s troje dece jer sam ja nezaposlena, a suprug prima minimalac u jednoj građevinskoj firmi. Moraćemo u pomoć da pozovemo bake i deke - kaže majka Sandra Mačković.
Na prvu bebu u 2011. u lozničkom porodilištu čekalo se celu noć, pa sve do 10 časova ujutru 1. januara, kada je Marica Stijelja rodila dvojke, devojčicu od 2.500 i dečaka teškog 2.830 grama. Osim njih, prvog dana 2011. godine rode više nisu posetile Loznicu.
Prva beba rođena u Beogradu 2011. godine je Uroš Kalajdžić, koji se rodio minut posle ponoći. Uroš je težak 3.850 grama, a njegovu mamu Jelenu i njega posetili su u porodilištu u Višegradskoj ulici gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić, koji su uručili novčanu pomoć od 300.000 dinara.

Urošu je poklonjen i prvi paket „Beogradskog bebi kluba", čime je počela najavljena akcija grada da svaka beba dobije pomenuti paket u vrednosti od 12.000 dinara.
Pokloni za majke
Dok je većina Nišlija slavila, lekari Ginekološko-akušerske klinike imali su pune ruke posla jer je u novogodišnjoj noći na svet došlo pet beba. Prva se porodila četrdesetčetvorogodišnja Slađana Jakšić, koja je sat vremena posle ponoći rodila Dimitrija teškog 2.800 grama i dugačkog 53 centimetra.
- Mojoj sreći nije bilo kraja jer je mališan začet vantelesnom oplodnjom, pa sam posle mnogo čekanja postala majka - rekla je ponosna mama.
Mali Filip Senji obradovao je Novosađane jer je prva beba rođena u tom gradu, i on će od grada dobiti ček od 100.000 dinara. Zdravog dečaka od tri i po kilograma i dugačkog 50 centimetara prirodnim putem na svet je donela Novosađanka Sandra Senji. Nedugo za njom porodilo se još nekoliko trudnica.

Rode nisu zaobišle ni Zaječar, Šabac, Užice, Zrenjanin, Sremsku Mitrovicu...
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić tokom novogodišnje noći posetio je porodilju koja je na svet donela devojčicu 15 minuta iza ponoći. Kako je rečeno, prema narodnom verovanju, prvorođeno žensko dete u novoj godini „obećava" berićetnu godinu.
U porodilištu u Šapcu u prvom satu nove godine na svet je došao mali Rastko Đorić, a u Užicu prvo je rođena devojčica, i to pola sata posle ponoći.
Po tradiciji, u noći dočeka gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov posetio je porodilište i svim majkama i porodiljama na odeljenju darovao novogodišnje pakete. U novoj godini prvu prinovu, devojčicu, rodila je Bobana Markov, u 2.04 časa. U prvom danu 2011. rođene su još četiri bebe.
Prvu bebu u sremskomitrovačkom porodilištu na svet je donela Nataša Cvijetić iz Šida, koja je 1. januara u 9.15 sati rodila devojčicu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

POKLONI NAJSREĆNIJIM BEBAMA

Izvor: Kurir, 03.Jan.2011, 10:34

Kurir i „Idea“ priredili novogodišnje iznenađenje majkama koje su se prve porodile u novoj godini, podelivši im vredne paketiće ..Deda Mraz je doneo najlepše poklone svim majkama u beogradskim porodilištima. Kako ne bi zaostajali za njim, Kurir i „Idea" potrudili su se da im podare ponešto...Bebe...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.