Izvor: B92, 07.Maj.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prskaju nas neispitanim sredstvima?

Beograd -- I ove godine preparati za suzbijanje komaraca raspršivaće se iznad naših glava. Međutim, ti preparati upošte nisu do kraja ispitani, piše Politika.

Naime, ako navodi taj list, bezbednost preparata protiv komaraca uopšte nije do kraja ispitana i apsolutno potvrđena. U najboljem slučaju, neškodljivost tih sredstava, ako su uopšte neškodljivi, biće potvrđena tek pred Novu godinu. Potencijalni rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po ljude od preparata protiv larvi, koji se raspršuje pre nego što se komarci "namnože", biće pak izračunat 2016.

To, međutim, ne znači da bezbednost preparata protiv komaraca uopšte nije proverena, piše Politika i objašnjava da registracija tih preparata traje i po dve godine, upravo zbog ozbiljnosti testova kojima se podvrgavaju.

List piše i da je EU 2000. promenila regulativu o biocidima, tj. preparatima za suzbijanje štetočina, tako da je sada proizvodnja ili promet tih supstanci znatno pooštrena, kao i način proizvodnje, skladištenja... cela ta procedura i detaljne provere traju dugo i svaka susptanca ima svoj dosije.

Kod nas se za zaprašivanje iz vazduha koriste preparati na bazi lambda cihalotrina, a tehnički dosijei za preparate zasnovanje na njemu u Evropi se moraju dostaviti do oktobra 2013, dok je u Srbiji posao izrade takve studije veoma obiman, kompleksan iskup pa je rok produžen do kraja godine.

Međutim, ni jedan od proizvođača ili uvoznika takve opreme još uvek nije dostavio tehničke dosijee Ministarstvu životne sredine, tako da je verovatno da ti dosijei neće ni biti gotovi do roka.

"Kod nas će pripremanje dosijea za biocide kojima se komarci suzbijaju iz vazduha biti pomalo specifično jer se u Evropi više nigde komarci ne tretiraju iz aviona. Zato će domaći snabdevači takvim preparatima morati da dostave i procenu rizika od takve upotrebe", objasnila je Biljana Milenković iz Ministarstva životne sredine.

Međutim, profesor Suren Husinec naučni savetnih Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju napominje da pre svega rok koji je zadat proizvođačima i uvoznicima nije realan, tj. da je manji i od onog u EU, te da je zbog toga nemoguće na vreme završiti sve neophodne analize preparata protiv komaraca koji se raspršuju iz vazduha.

na svu sreću, dodaje Politika, kod nas se glavni deo prskanja protiv komaraca obavlja dok su oni u stadijumu larve, a tada se koriste biocidi čija su aktivna susptanca bakterije, pa one nisu nui kvalifikovane kao opasni proizvodi. Rok za dostavu tehničkih dosijea tih preparata je malo "lagodniji" i iznosi do kraja 2016.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezbednost preparata protiv komaraca još nije ispitana

Izvor: Politika, 07.Maj.2013

Rok da se završe analize rizika od sredstava kojima se insekti zasipaju iz aviona je kraj ove godine. – Biocidi za tretman sa zemlje trebalo bi da budu potpuno provereni tek 2016. ..I ove sezone će se preparati za suzbijanje komaraca raspršivati nad našim glavama, a da njihova bezbednost još nije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.