Proširena lista lekova RZZO

Izvor: MC Bor, 05.Jul.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširena lista lekova RZZO

Bor, 5.jul
Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) proširio je, posle četiri godine, listu lekova za 238 medikamenata, među kojima je i pet potpuno novih citostatika namenjenih lečenju malignih bolesti.
Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) proširio je listu lekova koji se nabavljaju o trošku zdravstvenog osiguranja za 238 lekova, a na jesen bi moglo da sledi novo proširenje, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << je danas direktor Zavoda Aleksandar Vuskanović, prenosi Beta.
'Lista ne samo da je proširena, već je i značajno inovirana uvođenjem nove, savremene terapije', kazao je Vuksanović na konferenciji za novinare i dodao da su proširenjem obuhvaćene sve grupe pacijenata.
Prema rečima direktora RZZO, na listi je sada oko 2.000 lekova, a među 238 novih lekova je 50 najsavremenijih od kojih su neki citostatici, kao i antidepresivi, lekovi za obolele od epilepsije, hepatitisa B, akutnog infarkta i drugih bolesti.
'Lista je proširena i za pet potpuno novih citostatika za bolesti koje do sada nisu lečene, a za dva citostatika proširene su indikacije', kazao je Vuksanović i naveo da se radi o lekovima za lečen je glioblastoma (rak mozga), raka pluća, dojke i bubrega, kao i hronične mijeloidne leukemije.
On je dodao da se na novoj listi nalaze i lekovi za lečenje dece i novorođenčadi.
Ukazujući na preveliku potrošnju lekova koja je prošle godine porasla sa 70 miliona na 100 miliona kutija lekova, Vuksanović je apelovao na građane da racionalno troše lekove kako bi se novac zdravstvenog osiguranja iskoristio u druge svrhe na dobrobit svih.
'Prema podacima struke, pacijentu (u svetu) su potrebne četiri pumpice godišnje, a u Srbiji oni podignu 14 do 16", ilustrovao je samo jedan od problema Vuksanović.
Vuksanović je dodao da novo proširenje liste lekova koje se može očekivati u poslednjem tromešečju ipak zavisi od ušteda.
Direktor RZZO je izrazio nadu i da će pojedine farmaceutske kompanije koje nisu pristale da smanje cenu lekova kako bi se našle na listi, ipak promeniti stav kako bi 30-ak lekova koje pacijenti sada kupuju uz doplatu bilo vraćeno na listu A na kojoj su besplatni lekovi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.