Pronađen dobro očuvan, 2.000 godina star drveni put

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen dobro očuvan, 2.000 godina star drveni put

Britanski arheolozi pronašli su 2.000 godina star put iz bronzanog doba, napravljen od drveta i sačuvan u tresetu, koji je možda napravilo pleme Icena pre dolaska Rimljana, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Na osnovu prvih dokaza veruje se da je put na istoku Engleske napravljen oko 75 godine pre Hrista i da je bio deo rute preko reke Vejveni i okolnih močvara.

To bi značilo da je put izgrađen više od 100 godina pre rimske invazije i revolta Icena i njihove kraljice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Budike koji umalo nisu okončali rimsku vladavinu na ostrvu.

Iceni su 60. godine nove ere poharali današnji London i Kločester pre nego što ih je rimska vojska pobedila. Drvene strukture, uglavnom nepostojeće na arheološkim nalazištima, odlično su očuvane i na njima se i dalje mogu videti tragovi oruđa.

Otkriven prošlog juna, put širok četiri metra protezao se 500 metara preko močvare u Norfolku do reke Vejveni. Arheolozi smatraju da je taj put bio povezan sa još najmanje dva puta - preko i duž reke.

Osim što su služili kao praktičan način prelaženja vlažnog terena, arheolozi veruju da su putevi služili i kao sredstvo označavanja teritorije za trgovce i putnike iz daljine, ali i kao mesta duhovnih okupljanja plemena i prolaz ka reci.

Predmeti poput mačeva, štitova i vrhova kopalja pronađeni su duž reke i veruje se da su to bili darovi bogovima i davno umrlim precima. U svetu u kome nisu postojali putevi, reke su bile glavne saobraćajnice i Vejveni je bila deo velike trgovačke rute u Evropi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen dobro očuvan, 2.000 godina star drveni put

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2011

LONDON - Britanski arheolozi pronašli su 2.000 godina star put iz bronzanog doba, napravljen od drveta i sačuvan u tresetu, koji je možda napravilo pleme Icena prije dolaska Rimljana, prenio je danas BBC.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pronađen očuvan put star 2000 godina

Izvor: Politika, 16.Avg.2011

Britanski arheolozi pronašli su 2000 godina star put iz bronzanog doba, napravljen od drveta i sačuvan u tresetu, koji je možda napravilo pleme Icena pre dolaska Rimljana, javio je Bi-Bi-Si. Na osnovu prvih dokaza veruje se da je put na istoku Engleske napravljen oko 75. godine pre Hrista i da je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.