Izvor: B92, 25.Dec.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u vladi Crne Gore

Podgorica -- Mandatar za izbor nove vlade Crne Gore Igor Lukšić predložio je šest novih ministara u odnosu na kabinet Mila Đukanovića.

Svi novi ministri su iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Duško Marković biće ministar za pravdu, Vladimir Kavarić za privredu, Milorad Katnić za finansije, Predrag Sekulić za turizam i održivi razvoj, Tarzan Milošević za poljoprivredu i ruralni razvoj i Tanja Vlahović za nauku, saopšteno je večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa sednice Predsedništva DPS.

Marković će biti i potpredsednik Vlade. On je do avgusta ove godine bio šef Agencije za nacionalnu bezbednost, a od tada ministar bez portfelja.

Tarzan Milošević je dosadašnji gradonačelnik Bijelog Polja, a Milorad Katnić je bio pomoćnik ministra finansija, a sada mandatara Igora Lukšića.

Dosadašnje funkcije će zadrzazati ministri spoljnih poslova, odbrane, zdravstva, prosvete, kulture i socijalnog staranja Milan Roćen, Boro Vučinić, Miodrag Radunović, Slavoljub Stijepović, Branislav Mićunović i Suad Numanović.

Roćenovom resoru je dodato dosadašnje ministarstvo za evropske integracije, na čijem je čelu bila Gordana Đurović. Ona će, prema najavama, biti glavni pregovarač za prijem Crne Gore u Evropsku uniju.

Bez ministarske funkcije su ostali ministar pravde Miraš Radović, ministar za zaštitu životne sredine Branimir Gvozdenović, ministar poljoprivrede Milutin Simović i ministar turizma Predrag Nenezić.

Ministre u novoj crnogorskoj vladi iz Socijaldemokratske partije i političkih stranaka manjinskih nacionalnih zajednica predložiće naknadno te partije.

Nova Vlada Crne Gore trebalo bi da bude izabrana u utorak 28. decembra.

Lukšić je predložio radikalnije personalne promene u vladi nego što se očekivalo. Predložio je i organizacione promene, time što je neke resore spojio, a nekima izmenio službeni naziv.

Opozicione stranke Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija i Pokret za promene najavile su da neće podržati izbor nove Vlade Crne Gore, na čijem će čelu biti Lukšić.

Lukšića je mnogo ranije, kao budućeg premijera, pomenuo sada već bivši premijer Milo Đukanović.

Đukanović je, prilikom podnošenja ostavke, rekao da Lukšić ima "puni kapacitet" da kvalitetno obavlja funkciju premijera, kao i da mu mladost nije hendikep za tu funkciju.

Lukšić se, u prvim analizama njegovog političkog profila, ocenjuje kao ambiciozan političar tehnokratske orijentacije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.