Priča o životu Jugoslovena dočekuje Novu godinu u Beogradu

Izvor: Politika, 08.Dec.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o životu Jugoslovena dočekuje Novu godinu u Beogradu

Prošireno izdanje postavke „Živeo život” o svakodnevici u nekadašnjoj zajedničkoj državi, koja je prvi put prikazana sredinom ove godine, trebalo bi da bude otvoreno sredinom decembra

Prošireno izdanje postavke „Živeo život”, koja dočarava svakodnevicu u Jugoslaviji između pedesetih i devedesetih godina, biće otvoreno sredinom decembra u novom izložbenom prostoru u Knez Mihailovoj ulici 14. Organizatori su donedavno planirali da izložba ostane na gostovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ljubljani do kraja 2013, ali pošto se ukazala mogućnost za „naseljavanje” izložbenog prostora na glavnoj prestoničkoj štrafti, odlučili su da izložba Novu godinu dočeka u Beogradu.

Postavka viđena sredinom ove godine u „Galeriji Robne kuće Beograd” biće dopunjena novim detaljima. Pred prestoničkom publikom biće celina „Devet veličanstvenih” koja je premijeru imala u Ljubljani, a posvećena je Jugoslaviji kao košarkaškoj supersili. To poglavlje postavke otvoreno je u septembru pred početak evropskog šampionata u ovom sportu u Sloveniji. Uz mnogobrojne fotografije, tekstove i opremu, zahvaljujući saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije izložena su i četiri pehara – sa svetskih prvenstava u Argentini 1990, na Filipinima 1978. i u SFRJ 1970, kao i posebno priznanje za tri uzastopno osvojene zlatne medalje na evropskim prvenstvima.

Uz priču o košarkaškoj reprezentaciji, proširenom izdanju u Beogradu biće priključena i replika zubarske ordinacije iz socijalističke Jugoslavije, a taj segment dobiće naziv – „Dođi kod čika zube i otvori usta”.

Čitaonica će biti dopunjena novom literaturom, sa posebnim odeljkom sa sportskim listovima i starim knjigama. U toku su pripreme i za prateću izložbu igračaka. Novih eksponata biće i u celini „Samoposluga”, gde će se naći ambalaža nekih od proizvoda koji su stizali iz nesvrstanih zemalja, poput puževa iz Gane.

– Otvaranje izložbe poklapa se sa novogodišnjim praznicima, jedan deo biće posvećen tome kako su ovi svečani trenuci izgledali u Jugoslaviji. Biće emitovani stari novogodišnji TV programi, a predstavićemo i pravljenje ukrasa za jelku, pripreme paketića za najmlađe, razglednice i čestitke... – najavljuju iz tima postavke „Živeo život”.

Posle novogodišnjih praznika, specijalni gosti izložbe biće poznate ličnosti koje su obeležile period prikazan u zbirkama. Sa njima će razgovarati novinari, a ove intervjue posetioci će preko ozvučenja moći da čuju u čitavom prostoru u kojem se izložba održava.

-------------------------------------------------------------------------

U 2014. oživeće privredni giganti

Ideja autora izložbe „Živeo život” je da se posle novogodišnjih praznika postavci dodaju potpuno nove velike celine, a jedna od njih trebalo bi da bude posvećena ekonomiji, privredi i kupovnoj moći građana socijalističke Jugoslavije.

Taj materijal trebalo bi da sadrži i replike tezgi sa tržnice „Ponte roso” u Trstu, gde su Jugosloveni masovno pazarili. Pojaviće se i manje poznati materijali o privrednim gigantima poput „Zastave”, „Poljoprivrednog kombinata Beograd”, „Podravke”, „Nikšićke pivare”, sarajevskog TAS-a, „Jase”, „Elana”...

Osim privredno-ekonomskog poglavlja, deo noviteta u postavci „Živeo život” biće posvećen filmskoj industriji bivše države i najpoznatijim festivalima, poput smotre u Puli ili beogradskog FEST-a.

N. Belić

objavljeno: 09.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.