Prevaranti u uniformama komunalaca

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevaranti u uniformama komunalaca

Obučeni kao radnici javnih komunalnih preduzeća, prodaju novogodišnje čestitke. – Bolest kao paravan za varanje

Da prevaranti ne biraju način da dođu do novca pokazao je nedavni primer lažnih radnika „Gradske čistoće” koji su, pod izgovorom da prodaju novogodišnje čestitke za ovo preduzeće, uzimali novac od sugrađana.

– Prevarante su otkrili naši radnici, koji su primetili da nepoznati tridesetogodišnji muškarci, obučeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u uniforme „Čistoće”, obilaze teren i nude čestitke na prodaju. Radnici su odmah obavestili nadležne, međutim, prevaranti su uspeli da uteknu. Lažni radnici su se pojavili pre dve nedelje i to na teritoriji Zvezdare, Dedinja i u Novom Beogradu. Zbog toga i upozoravamo građane da kada im na vrata zakucaju osobe obučene u uniforme preduzeća „Gradska čistoća” i traže novac za čestitke obavezno pozovu nadležne službe – rekao je Milorad Tomov, pomoćnik direktora operative beogradske „Čistoće”.

On je napomenuo da prevaranti do uniformi dolaze najverovatnije tako što ih „pozajme” od rođaka koji su nekada radili ili sada rade u ovom preduzeću.

Slične akcije lažni radnici imali su u maju kada suskupljali pomoć za povređenog kolegu, ali i u junu kada su se nameračili da dođu do novca sakupljajući pare za Dan preduzeća „Gradske čistoće”.

Osim uniformi „Gradske čistoće”, „Vodovoda”, lopovi su se nekako dočepali i odeće radnika „Beogradskih elektrana”.

– Mi smo iz „Beogradskih elektrana” i brinemo o vama. Naši radnici su tu da učine sve da vam bude toplo, a vi možete da nam pomognete tako što ćete kupiti našu novogodišnju čestitku – pokušavala su dvojica muškaraca obučena u uniforme „Elektrana” da nagovore sugrađanku u Ulici Zdravka Čelara da kupi čestitku.

Oprezna komšinica nije nasela na priču, poučena iskustvom da kriminalci na taj način i „tipuju” stanove. Rekla im je u oči da su prevaranti, posle čega su je oni verbalno napali i pobegli. Iz preduzeća „Beogradske elektrane” već ranije su upozoravali sugrađane da oni ne prodaju čestitke, niti novac za usluge koje se naplaćuju uzimaju na ruke. Oni su naglasili da se sve vrste usluga naplaćuju isključivo preko računa. Sem toga, svi zaposleni u ovom preduzeću imaju svoju identifikacionu karticu, koju pokazuju prilikom bilo kakve intervencije. Radnici uglavnom dolaze po pozivu, tako da ih sugrađani već i očekuju.

Prevaranti zloupotrebljavaju humanost sugrađana na svaki način da bi došli do novca. Pre nekoliko dana na vrata stana starijeg čoveka u centru grada zakucao je nepoznat muškarac i zatražio novčanu pomoć, pod izgovorom da mu treba za lekove. Potresen pričom, sugrađanin se mašio za novčanik i iz njega izvadio 5.000 dinara i predao ih u ruke „bolesniku”. Međutim, ovaj je naprasno ozdravio i trčeći se udaljio, a iznenađeni penzioner je obavestio policiju.

Osim što kucaju od vrata do vrata i „tužnim” pričama o sopstvenoj ili bolesti najbližih obrlate pokojeg stanara, nije redak slučaj da vas prevaranti sačekaju na ulici i traže pare za autobusku kartu ka unutrašnjosti ili novac za injekcije i lekove.Veliki broj sugrađana i posumnja u namere onih koji traže pomoć, ali često u njima prevlada ono ljudsko i odreše kesu.

Prema rečima Aleksandre Janković, psihologa, pomoć drugima je dokaz da ne mislimo samo o sebi.

Do pre nekoliko godina niste mogli zamisliti da prođete pored nekoga ko leži na ulici ili traži novac, a da mu ne pomognete. Međutim, zbog porasta kriminala i velikog broja prevara, naročito kada je reč o zloupotrebi dobrovoljnih priloga, ljudi se sve više plaše da nekome pruže pomoć – pojasnila je Jankovićeva.

Branka Vasiljević

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.