Praznici – prilika za razmenu poklona i teških reči

Izvor: Politika, 30.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici – prilika za razmenu poklona i teških reči

Sukobe ne treba podsticati u vreme slavlja jer agresija u kombinaciji sa alkoholom može da se završi tragičnim ishodom, kaže psiholog Maja Petrović

Scena u kojoj bračni partneri razmenjuju poglede ispred novogodišnje jelke ispod koje mališani sa radošću otvaraju poklone, a u sreći porodice učestvuje i labrador jeste slika koju neke porodice, nažalost, viđaju samo na reklamama ili na bilbordima za platne kartice. U realnosti, za mnoge su novogodišnji praznici sinonim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za sjajne, šarene, lakovane falš poklone ispod okićene jelke i bal pod maskama neiskrenosti sa svojim partnerima.

Uz to, većina osoba zna da su praznična okupljanja rođaka „idealna" prilika da se na porodičnu trpezu „iznesu” stare svađe i nesuglasice, da se umesto predjela služi rasprava oko nasledstva, kao glavno jelo često se servira lik i delo „crne ovce" u porodici, a kao desert stižu političke razmirice. Drugim rečima, praznici su prilika za razmenu poklona, ljubavi, nežnosti ali i teških reči koje članovi porodice ili bračni partneri tokom godine sakupljaju, gomilaju i čekaju svojih pet minuta.

„U kakvoj ćemo atmosferi provesti novogodišnje praznike u velikoj meri zavisi od (ne)sklada u kome porodica živi 365 dana u godini, jer su praznici dani u kojima smo uglavnom ’zatvoreni’ u kući i ’osuđeni’ na porodicu, odnosno upućeni jedni na druge. Drugim rečima, praznici mogu biti blagoslov ili prokletstvo, lakmus-papir porodične (ne)sloge i vreme za dobre ili loše stvari. Praznici pojačavaju bazično raspoloženje, tamo gde tinja rovovski rat može da dođe do borbe ’prsa u prsa’, a tamo gde su odnosi funkcionalni, praznici su prilika da još više usrećimo jedni druge. Postoje porodice u kojima se rituali praznovanja neguju i čiji ukućani ulažu dodatni trud da sve ispadne dobro i da jedni druge uvesele – oni se pripremaju za praznike i trude se da doprinesu dobroj atmosferi i oni za njih predstavljaju krunu porodičnog funkcionisanja. U zdravim porodicama partneri se raduju praznicima jer znaju da će to biti prilika da privremeno izađu iz brzog voza života koji tutnji 365 dana u godini i provedu više kvalitetnog vremena sami ili sa mališanima. U nesrećnim porodicama sa strepnjom se iščekuju ovi dani, jer svi ukućani samo čekaju momenat kada će od najbezazlenije situacije nastati dugometražna rasprava u kojoj će svi stradati", objašnjava Maja Petrović, psiholog i pi-ar Centra za primenjenu psihologiju.

Naša sagovornica dodaje da mnogi partneri koji nisu motivisani da rade na poboljšanju svog odnosa misle da će se stvari „ispeglati" ako okite jelku, kupe skupe poklone i odu na neku egzotičnu destinaciju ili prve sate Nove godine dočekaju u nekom božanstvenom restoranu. Da li je kupovina skupocenih darova sinonim za tapaciranje stolica na Titaniku?

„Partnerski odnosi se ne rešavaju sami od sebe, a sreća se ne kupuje kreditnom karticom – ako oba partnera nastavljaju da statiraju u predstavi o srećnom braku, to samo znači da dobrovoljno pristaju na laž. Nijedan praznik nije vredan ako odnos nije kako treba i nijedan brak ne treba da bude priključen na veštačka pluća. Ako supružnici više ne uživaju u međusobnom odnosu, Nova godina jeste prilika za novi početak", ističe Maja Petrović.

Naša sagovornica upozorava da mnogi bračni partneri, ali i članovi porodice za praznike igraju igru „e, sad si mi dolijao, sad ću da ti kažem ono što nisam mogao 364 dana", što može da izazove bes i agresiju. Zbog toga ona savetuje da sukobe ne treba podsticati u vreme praznika, jer agresija u kombinaciji sa alkoholom može da se završi tragičnim ishodom. A da reči psihologa nisu prazno upozorenje svedoči i ubistvo koje se desilo u prvim trenucima ove godine kada je u jednoj novosadskoj kafani brat nasrnuo na svog rođenog brata i zadao mu smrtne rane, dok je poslednjeg dana 2007. godine u svojoj porodičnoj kući u Trsteniku jedan brat smrtno ranio drugog.

Porodični terapeut Ivana Simonović kaže da za mnoge bračne partnere praznici predstavljaju prekretnicu nakon koje zajedno odlaze u budućnost ili se razilaze.

Nova godina je prilika da se bilansiraju odnosi i da se stavi tačka na odnos koji ne funkcioniše ili da se napravi ’sporazum’ o zajedničkom starenju. Odluku o razlazu najčešće donose oni bračni parovi koji su ’ispratili’ decu u život, a za zajednički život se opredeljuju uglavnom oni koji imaju malu decu ili su ekonomski zavisni od partnera", zaključuje ovaj porodični terapeut.

Katarina Đorđević

[objavljeno: 31/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.