Poskupljuje i ugalj

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje i ugalj

Prvi dani godine doneli su nove cene uglja, i to najpre onog iz uvoza. Domaći rudnici poskupljenje od 10 do 20 odsto najavljuju od marta.

Na stovarištima ogreva, širom Srbije, snabdevanje je normalizovano. Sada ima dovoljno i uglja i drva, ali cene ne miruju. Za 1.000 dinara već je skuplji ugalj iz uvoza.

"Poskupeo je uvozni, mrki ugalj Banovići, rudnička cena otišla je oko 15 odsto, tako da smo bili prinuđeni da 10 odsto korigujemo maloprodajnu cenu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tomislav Paunović sa stovarišta "Kopaonik ogreva" u Beogradu.

Tona Banovića je sada oko 12.000, a najskupljeg ruskog kamenog uglja oko 18.000. Ima i pljevaljskog uglja. Ukratko, dobra ponuda, ali slaba tražnja.

Vlasnik stovarišta "7. juli" u Čačku Lazo Antonijević nije zadovoljan prodajom uglja u prethodnom periodu. Kaže da pljevaljski ugalj prodaju u zavisnosti od kursa, negde oko 12.000 dinara za tonu.

Zbog besparice, naši građani uglavnom kupuju domaći, najjeftiniji ugalj. Tona Kolubare i Kostolca je od 5 do 6 i po hiljada dinara, a za Vreoce, u zavisnosti od prevoza, treba dati od 10 do 11 hiljada dinara.

Za razliku od prošle, ova godina bar je počela bez problema u snabdevanju.

"U toku godine dolazio je ugalj iz Bosne, Banović ugalj, a trenutno na lageru imamo naš domaći ugalj: sirove Vreoce, Kostolac, Kovin komad i Kovin orah, po pet hiljada i osamsto", kaže Mirko Kesić sa stovarišta "GDC" u Zrenjaninu.

Kako RTS saznaje, najtraženiji, kolubarski ugalj, po odluci Skupštine rudnika, treba da poskupi već 1. marta, i to 20 odsto. I u jamskim rudnicima, ukoliko dobiju saglasnost Vlade, tražiće idućeg meseca povećanje cena uglja za široku potrošnju do 10 odsto.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Cene sve više, dinar sve niže

Izvor: B92, 12.Jan.2011

Beograd -- Građani Srbije svakodnevno se susreću sa novim poskupljenjima. Istovremeno, novčanica od 1.000 dinara koja je nekada vredela 16, danas vredi manje od 10 evra...Novčanica sa likom Đorđa Vajferta, prvog guvernera NBS, je, kada se 2003. pojavila, vredela više od 16, a danas vredi manje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.