Posao se ne čeka nego se traži

Izvor: Politika, 29.Jun.2011, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao se ne čeka nego se traži

I danas u nekim regionima imamo škole generatore nove nezaposlenosti

Prosečna dužina čekanja na posao u Srbiji je je 3,9 meseci. Nezaposlenih je oko 750.000, stim što obrazovaniji, u proseku, pre dolaze do posla. Oni sa visokim obrazovanjem čekaju manje od dve godine, mada i među njima postoje razlikeu zavisnosti od njihove struke.

Oni koji su na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja duže od osam godina čine 12 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su to polukvalifikovani radnici ili oni sa srednjom školskom spremom osposobljeni za zanimanja koja privredi nisu potrebna.Na primer, to su pomoćni: daktilografi, stenodaktilografi, bravari, automehaničari, konfekcionari, frizeri itd. Ili ako je reč o srednjoj stručnoj spremi: tkači, prelci, bravari, metalostrugari, poljoprivredni tehničari, hemijski tehničari,trgovački tehničari, trgovci, tekstilni tehničari… Ima ih i sa VSS, to su nekadašnji profesori marksizma, opštenarodne odbrane, zatim fizičkog vaspitanja itd.

I danasškolske mrežeslabo uvažavaju podatke sa tržišta rada,pa unekim regionima imamo škole generatore nove nezaposlenosti, jer školuju one za kojima ne postoji potreba.Na primer,imamo hiperprodukciju škola i fakulteta (trogodišnjih, četvorogodišnjih) za menadžere, i višestruko veći njihov priliv na evidenciji nezaposlenih nego što postoji tražnja za tim profilom zanimanja. Već sad imamo i hiperprodukciju bankarskih službenika, poslovnih administratora itd. U početku je postojala tražnja i za ovim profilima, u međuvremenu su te kadrovske potrebe zadovoljene, ali škole rade i primaju nove učenike.

Kod zapošljavanja je veoma važno i to da onaj ko je bez posla, pa i onaj ko godinama čeka posao,kako mi to kažemo, preuzme inicijativu;posao se ne čeka nego se traži, a mi kao vladina agencija možemo u tomenezaposlenima da pomognemo upućivanjem na slobodne poslove, savetovanjem, uključivanjem u programe dodatnog obrazovanja i obuka itd.

Službe za zapošljavanje godišnje u programe obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija uključe 4.000 nezaposlenih. Od tog broja, polovina se obučava direktno u preduzećimaitamo i ostaje posle završene obuke. Neke obuke se, međutim, organizuju u saradnji sa pojedinim školama ili radničkim univerzitetima. Nezaposleni se obučavaju za zanimanja koja imaju veću perspektivu na tržištu rada. Uovom trenutku, to su obuke za zavarivače, kuvare, pekare, mesare... Prema našim istraživanjima, od tih 2.000 nezaposlenih koji se prekvalifikuju na ovaj način, oko 30 odsto dođe do posla šest meseci posle završene obuke.

Međutim, deo nezaposlenihkoji je dugo na našim evidencijama radi ,,na crno”, i oni često nisu zainteresovani za legalan posao. To je slučaj s nekim zanatskim zanimanjima, vodoinstalaterima, građevinskimradnicima i drugima koji ,,na crno” mogu da zarade daleko više nego ako je to legalan radni odnos u nekoj firmi.

Ove godine će za razne programe podrške za zapošljavanjeukupno u Srbiji biti izdvojeno više od šest milijardi dinara, uključujući i sredstva lokalnih samouprava. Poredveć pomenutih programa obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija, postoje i posebni programi za mlade bez iskustva (,,prva šansa”i stručna praksa), zatim obuke za aktivno traženje posla, sajmovi za zapošljavanje. Imamo i poseban program podrške za one koji duže čekaju posao. U ove programe ubrajamo i subvencionisano zapošljavanje (podsticaji poslodavcima od sto do četiristo hiljada dinara za novozaposlenog, u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine), kao isamozapošljavanje nezaposlenih (pomoć od 160.000 dinara), oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreske olakšice za zapošljavanje starijih od 45 godina itd.

U svim slučajevima subvencionisanog zapošljavanja vodimo računa o dužini čekanja na posao, tako da su u prednosti oni koji su dugo na evidenciji NSZ, pod uslovom da imaju odgovarajuće kvalifikacije. Zahvaljujući merama podrške za zapošljavanje do posla u Srbiji godišnje dođe oko 70.000, a ukupno sa evidencije NSZ više od 140.000 ljudi.

*Direktor sektora za posredovanje pri zapošljavanju NSZ

Dragan Đukić

objavljeno: 29.06.2011.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Predstavljen električni Murray T27

Izvor: AutoBlog, 29.Jun.2011

Gordon Murray je danas u Londonu predstavio svoj gradski auto T27, električnu verziju modela T25.Ovaj samo 2,5 metra dugačak auto (širina 130 cm, visina 160 cm, međuosovinsko rastojanje 178 cm) bi u prodaji mogao da se nađe za nešto više od dve godine, i to po ceni od 14.000 do 15.000 funti.Za...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.