Izvor: Danas, 08.Jan.2015, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodično blago

Na samom početku nove 2015. godine u prvi plan, kada je reč o ekonomiji, „isplivao“ je tender za kupovinu Železare Smederevo, ali i sve glasnije najave o prodaji Telekoma Srbije.

Kada je reč o privatizaciji smederevske železare, da li će do nje doći i ko će biti eventualni kupac pokazaće rezultat tenderskog postupka koji bi trebalo da bude poznat do kraja januara. Sve prognoze govore, a i sam premijer Aleksandar Vučić je naglasio da bi voleo da tako bude, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će novi gazda Železare postati američka kompanija Esmark. S obzirom da je nakon odlaska prethodnog vlasnika, američkog Ju-Es-stila iz Smedereva, Železara u prilično teškoj situaciji i na „grbači“ države nalaženje strateškog partnera bi sačuvalo radna mesta i obnovilo proizvodnju. Železara Smederevo je veoma važan „igrač“ srpske privrede od čije sudbine zavise mnoga preduzeća koja joj daju logističku podršku a njen izlazak na „zelenu granu“ može da obezbedi rast bruto domaćeg proizvoda. Tenderski uslovi, koji kažu da je budući kupac dužan da u narednih pet godina sačuva proizvodnju i broj zaposlenih svakako su ohrabrujući ali ipak treba sačekati da se proces okonča, kao i da javnosti bude poznato šta država sa svoje strane treba da učini kako bi do privatizacije Železare Smederevo zaista i došlo. Da li će država novom strateškom partneru biti prinuđena da, kao manjinski partner u fabrici, obezbedi određene subvencije ili olakšice i koliko će to stajati budžet odnosno građane Srbije pokazaće vreme. Tek tada, kada „sve karte budu na stolu“, moći će da se izračuna da li je prodajom Železare država dobila ili izgubila. Takođe, tada će moći da se sačine i jasnije analize da li je do prodaje uopšte trebalo da dođe ili je isplativije bilo da se, kao što su neki iz struke predlagali, izmeni delatnost smederevske železare i da ona počne da proizvodi delove za fabriku automobila Fijat u Kragujevcu. Dok stručna javnost čeka sa konačnom ocenom slučaja Železara Smederevo, kad je reč o prodaji Telekoma Srbije, osnovna poruka je da „porodično blago“ nikako ne treba prodavati. Poznato je da je Telekom najuspešnija državna kompanija koja puni budžet. Njenim prelaskom u privatno vlasništvo davanja za budžet bi se smanjila jer bi bio uplaćivan samo porez dok bi profit išao novom gazdi. Sa druge strane, ekonomski stručnjaci su još prošle godine nakon donošenja reformskih zakona i smanjivanja plata i penzija isticali da uštede ostvarene na taj način mogu da potraju svega nekoliko meseci, tako da Vladi Srbije novac dobijen od eventualne prodaje Telekoma „radi posao“ jer bi se bar za neko kraće vreme našla sredstva za popunu „rupa“ u budžetu. Međutim, bez obzira kakve trenutne „blagodeti“ donosi prodaja „porodičnog blaga“ na duže staze ona sigurno ne donosi bilo kakve rezultate. Stoga je i pored svih napora Vlade da bude štedljiva i da ciljano prodaje preostalu državnu imovinu to nedovoljno za privredni oporavak zemlje. Reindustrijalizacija i nove investicije su jedini način da se obezbedi stabilnost budžeta, povećanje zaposlenosti i rast standarda života građana Srbije.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Telekom Srbija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.