Pogledajte novu mapu sveta!

Izvor: S media, 08.Jul.2011, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte novu mapu sveta!

Od danas, 9. jula planeta će biti bogatija za još jednu državu. U pitanju je Južni Sudan čiji su stanovnici u januaru na referendumu izglasali otcepljenje. Pogledajte kako će od danas izgledati nova mapa sveta.

Juži Sudan polako odbrojava sate do ponoći, kada će postati najmlađa država na svetu. Proslavi u novoj prestonici Jubi prisustvovaće mnogo uglednih ličnosti iz celog sveta, ali i sudanski predsednik Omar al-Bašir.

Preko 99 odsto stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nove države se na referendumu održanom u januaru izjasnilo u korist otcepljenja od (severnog) Sudana. To glasanje bilo je predviđeno sporazumom iz 2005. godine kojim je završen građanski rat u kojem je u dve decenije krvavih borbi život izgubilo oko milion i po ljudi.

Nedavne borbe izazvale zabrinutost

BBC-jev dopisnik Vil Ros javlja kako je čitava Juba okićena, a radio čitav dan pušta novu himnu Južnog Sudana. Ali današnje slavlje moglo bi da bude kratkog veka, jer politička i sigurnosna situacija u Sudanu nije baš blistava. Početkom nedelje sudanski predsednik Bašir je obećao svoju podršku Južnom Sudanu i kazao kako želi da nova država bude "sigurna i stabilna".

Najmanje 57 mrtvih u Južnom Sudanu

EU za referendum o nezavisnosti južnog Sudana

Trojica ruskih pilota kidnapovana u Darfuru

Ipak, isto tako je naglasio i da će "bratski odnosi" dva Sudana zavisiti od sigurnosti granica i nemešanju u međusobne političke aktivnosti. Najveći razlog za zabrinutost došao je u proteklim nedeljama kada su vođene borbe u naftom bogatim područjima Abiei i Južni Kordofan. Vojska sa severa je upala u područja koja su u principu pod kontrolom UN-a, i u borbama proterala oko 170.000 ljudi iz njihovih domova. Srećom, u poslednjih desetak dana potpisani su novi mirovni sporazumi, pa su se zaraćene strane povukle sa granica, pa su se tenzije ipak primirile.



Pred Sudancima su još mnogi izazovi


U međuvremenu, SAD je apelovao na Baširovu vladu da dopusti UN-ovim mirovnjacima ostanak na severu, jer su ovi pripretili da će ih izbaciti sa svojih područja. Osim toga, jug i sever države moraju još da se dogovore oko nekih važnih strateških pitanja, pre svega preciziranja nove granice i podele sudanskog duga i naftnih zaliha.

Analitičari smatraju kako će najveći izazov za Kartum biti kako da se ispregovara povoljan sporazum o naftnom prihodu, jer većina nalazišta leži upravo na području Južnog Sudana, a trenutno se ti prihodi dele na jednake delove. Doduše, i Kartum ima svoj adut, jer većina naftovoda ide preko njihove teritorije do Port Sudana na Crvenom moru.

Britanski "Guardian" na svom veb sajtu čitaocima je ponudio novu kartu sveta, koju možete da skinete ovde. Na Guardianovoj karti sveta i Kosovo je označeno kao nezavisna država.

(Tportal, Index.hr)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.