Pogledajte neverovatnu fotografiju magline Tarantula koju je napravio teleskop Habl

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte neverovatnu fotografiju magline Tarantula koju je napravio teleskop Habl

Teleskop Habl zabeležio je neverovatnu svemirsku panoramu galaksije pod nazivom 30 Doradus, koja se nalazi na udaljenosti od oko 170.000 svetlosnih godina od Zemlje. Pomenuta galaksija je centar emisione magline Tarantula u kojoj se nalaze mlade zvezde, nastale pre samo par hiljada godina.

Nova fotografija magline Tarantula objavljena je u čast dvadesetdvogodišnjice funkcionisanja teleskopa Habl u orbiti.

Na slici se može videti beličasta masa sačinjena od najtežih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvezda u svemiru, čija je masa nekoliko stotina puta veća od mase Sunca.

Ovo zvezdano jato staro je između dva i tri miliona godina i sadrži oko 500.000 zvezda. Prelivanje boja nastalo je kao posledica ultraljubičaste svetlosti koju emituju mlade zvezde, a koja se meša sa prašinom i gasom.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neverovatna fotografija magline Tarantula

Izvor: S media, 19.Apr.2012, 11:00

Ova galaksija se nalazi na udaljenosti od oko 170.000 svetlosnih godina od Zemlje, saznaje Blic. Pomenuta galaksija je centar emisione magline Tarantula u kojoj se nalaze mlade zvezde, nastale pre samo par hiljada godina...Nova fotografija magline Tarantula objavljena je u čast dvadesetdvogodišnjice...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.