Izvor: B92, 31.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeni paketići deci sa Kosova

Beograd -- B92 je i ove godine organizovao humanitarnu akciju podele novogodišnjih paketića deci na Kosovu u nekoliko srpskih enklava.

Akciju je podržalo više od 50 kompanija iz cele Srbije, ali i neke od opština, udruženja, gimnazija, koji su donirali novčana sredstva za kupovinu paketića za decu na Kosovu.Novogodišnji paketići obradovali su oko 850 dece do 15 godina u srpskim enklavama na Kosovu - Osojanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Goraždevcu, Orahovcu i Velikoj Hoči.

Svaki paketić sadrži igračke, slatkiše, sredstva za higijenu i školski pribor. Najmlađe je zabaljao mađioničar, a pakete im je, kao Deda Mraz, podelio naš kolega Miloš Milovanović.

"Deca i daju i dobijaju. Daju jedan lep odnos, sjajnu energiju, osmeh, koji ponekad, imam utisak, im zafali ili da im ga manjka u svakodnevnom životu", kaže Miloš.

"Ali njihova reakcija na tu priču je, neizbežno uporediti je sa reakcijom dece koja žive, uslovno rečeno, normalno. Dece koja imaju sve, koja nekad ne umeju time da budu zadovoljna, ni da se obraduju. Čak ne umeju ni da požele kako treba neku tačnu posebnu stvar ili da cene kada ima neko posveti vreme ili poklon", smatra Miloš.

Za najugroženije osnovne škole na Kosovu obezbeđeni su laptop računari, štampači, televizori, DVD uređaji, a u sklopu zajedničke akcije sa Telekomom Srbija, pušten je besplatni internet.

Za školu u Osojanu je obezbeđen i akumulator, jer ova ustanova inače nema struje.

"Kada uđete u ta sela koja su od zemlje nabijače, crep ćeramida koje prokišnjava, neke kuće nemaju vodu. Besmisao visoke politike. Tim ljudima treba konkretna pomoć. Super je što se sete o praznicima ili izbornim kampanja da im nešto donesu ali njima treba svakodnevno. Njima treba smisao", smatra novinarka B92 Danica Vučenić.

Celokupnu akciju pratilie su kamere naše televizije i B92 će narednih dana emitovali TV specijal o položaju, načinu života i problemima svih koji žive u enklavama na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.