Počela nova školska godina

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela nova školska godina

Nova školska godina počela je danas u oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji za oko 920.000 učenika.

Rad, zbog rekonstrukcije, neće početi Šesta gimnazija u Beogradu, kao i škole "Jovan Cvijić" u Valjevu, "Dimitrije Todorović Kaplar" u Knjaževcu i "Dositej Obradović" u Novom Sadu.

One će svoja vrata učenicima, iz bezbedosnih razloga, otvoriti pet, odnosno sedam dana kasnije, a djaci će izgubljene dane nastave nadoknaditi.

Ministar prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i nauke Žarko Obradović rekao je da školska godina počinje u više od 2.300 objekata i da već četvrtu godinu za redom ona počinje bez štrajka prosvetnih radnika.

Obradović će dobrodošlicu đacima poželeti u Kraljevu, koji je pre 10 meseci pogodio zemljotres i gde je veliki broj školskih objekata bio oštećen, ali gde će svi đaci nastavu početi na vreme.

U Kraljevu je školama odobreno da 30 dana, a neke i 40 dana rade skraćeno zbog postojanja dve, odnosno tri smene.

Ove godine u školske klupe prvi put će sesti oko 77.000 đaka prvaka, a 228.000 učenika prva tri razreda osnovne škole dobiće oko dva miliona knjiga, odnosno 830.000 kompleta besplatnih udžbenika.

Za 3.500 osnovaca i 2.500 srednjojškolaca od Štprca do Gračanice i Obilića, danas je počela školska godina tokom koje će učiti po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Savetnik Ministarstva prosvete i obrazovanju na centralnom Kosovu Dušan Maksimović rekao je za agenciju Beta da se nastava izvodi u 30 osnovnih i srednjih škola smeštenih u 15 školskih objekata. Prema njegovoj oceni, broj upisanih učenika, ove godine u srednje i osnovne škole biće na prošlogodišnjem nivou.

Maksimović je rekao da će se tačan broj prvaka znati sredinom spetembra jer je upis u toku. U popodnevnoj smeni, prvog školskog dana u 2011/2012. nastava po

planu i programu Republike Srbije treba da počne i u školama u Gori.

Maksimović je rekao da postoje problemi prevoza učenika iz sela u okolini Kosova Polja u centralnu školu.

Tehničke pripreme - kako što su popravke i krečenje, obavljene su u svim školama iako na primer Opšitna Priština, izmeštena u Gračanicu, za te poslove nije dala ni jedan dinar, kazao je on.

Maksimović je dodao da očekuje da će u toku ovog i sledećeg meseca svim školama biti dostavljeno tečno i čvrsto gorivo za grejanje. Prema njegovim rečima, tenzije na severu Pokrajine ne utiču na nastavu u centralnom Kosovu i dodao da sve dok se nastava bude izvodila po planu i programu Ministarstva prosvete neće biti problema.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela školska godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2011

BEOGRAD, NOVI SAD -..Nova školska godina počela je danas u oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, za oko 920.000 učenika...Rad, zbog rekonstrukcije, neće početi Šesta gimnazija u Beogradu, kao i škole "Jovan Cvijić" u Valjevu, "Dimitrije Todorović Kaplar" u Knjaževcu i "Dositej Obradović"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.