Po novoj metodologiji prosečna potrošačka korpa 52.701,34 dinara

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po novoj metodologiji prosečna potrošačka korpa 52.701,34 dinara

Nova prosečna potrošačka korpa koja se primenjuje u Srbiji od 2011. godine ima 26 artikala više i obuhvata tročlano domaćinstvo, izjavio je danas srpski ministar trgovine Slobodan Milosavljević

On je na predstavljanu nove potrošačke korpe kazao da je u prosečnoj potrošačkoj korpi u Srbiji do sada bilo 49 artikla, a sada će ih biti 75.

"U staroj metodologiji izrade potrošačke korpe domaćinstvo u Srbiji je bilo definisano kao četvoročlano, a po novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prosečno domaćinstvo je tročlano i ova promena je rezultat dešavanja u Srbiji gde prosečna porodica ima 3,1 člana", kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, novi proizvodi u potrošačkoj korpi su: kukuruzno brašno, spanać, zelena salata, paradajz, smrznuto povrće, šargarepa, konzervisano povrće, suve šljive, pomorandže, čajne kobasice, slanina, svinjska rebra, viršle, jetrena pašteta, sveža morska riba, a dodato je i nekoliko vrsta hleba i peciva.

Milosavljević je naglasio da je novi način praćenja standarda građana koji se primenjuje od početka godine, potpuno usklađen sa statistikom Evropske unije.

"To će omogućiti bolje, potpunije i kvalitetnije praćenje stanje kupovne moći i životnog standarda u Srbiji", kazao je Milosavljević.

On je naglasio da bi po novoj metodologiji, prosečna potrošačka korpa u Srbiji u decembru 2010. godine bila 52.701,34 dinara, a po staroj metodologiji ona iznosi 39.779,09 dinara.

"Za pokriće prosečne potrošačke korpe po staroj metodologiji trebalo bi 1,01 prosečne neto zarade, a za pokriće nove potrošačke korpe 1,33 zarade", kazao je on.

U decembru 2010. godine prosečna zarada u Srbiji bila je 39.580 dinara. Načelnik odeljena za anketna istraživanja Republičkog zavoda za statistiku Vladan Božović kazao je da se potrošačka korpa u Srbiji izračunava iz ankete o potrošnji na uzorku od 4.400 domaćinstava. "Nova potrošačka korpa uzela je u obzir standard svetske organizacije za hranu FAO i neki nutricionistički minimum od 2.280 kilo kalorija i na osnovu toga je postavljena granica, a uzeto je u obzir i da odrasli i deca ne troše isto", kazao je on.

Savetnik u Ministarstvu trgovine Srbije Stipe Lovreta kazao je da je za Srbiju dobro što će imati kompletnu potrošačku korpu na bazi rešenja koja se primenjuju u EU, jer će se time dobiti realnije i bolje uporediviji podatci sa EU i zemljama u regionu.

"Ovi indikatori su bitni za Vladu Srbije za vođenje ekonomske politike, ali i za vođenje ozbiljnije socijalne politike. Na bazi ovih indikatora utvrđivaće se i tržišsni potencijali značajni za potencijalne investitore", kazao je Lovreta.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.