Pismo Euleksu: Rasvetlite zločin iz Goraždevca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Euleksu: Rasvetlite zločin iz Goraždevca

BEOGRAD -

Bogdan Bukumirić iz Goraždevca kod Peći, koji je pre sedam godina teško ranjen u napadu albanskih separatista na reci Bistrici, uputio je šefu Euleksa Gzavije de Marnaku zahtev da ga obavesti o tome da li je bilo nove istrage o tom zločinu i eventualnim rezultatima.

U pismu de Marnaku, Bukumirić je danas podsetio da su 13. avgusta 2003. godine nepoznati napadači pucali s leđa na decu koja su letnji dan provodila na kupanju nedaleko od Goraždevca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je naveo da istraga ne napreduje i da počinioci tog gnusnog zločina do sada nisu otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

Imao sam tada samo 15 godina

"U tom terorističkom napadu ubijeni su moji drugovi Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a ranjeni su Dragana Srbljak, Marko Bogićević, Đorđe Ugrenović i moja malenkost. Zahvaljujući Bogu i prijateljima ostali smo živi, a ja sam bio najteže ranjen - zadobio sam sedam prostrelnih rana i teške povrede glave i grudnog koša", naveo je Bukumirić.

"Imao sam tada samo 15 godina i preživeo sam uz ogromnu želju za životom i nadljudske napore lekara francuskog Kfora, koji su izvršili prvu operaciju, a potom srpskih lekara u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu. Proteklih godina živim kao invalid; nisam mogao sa mojim kolegama da pohađam školu, a još sam na rehabilitaciji i pod nadzorom lekara i zato ne mogu da se vratim u rodni Goraždevac", sažeo je u nekoliko redova strašnu ispovest Bukumirić.

Godinu dana UNMIK ne odgovara

U pismu De Marnaku on je ukazao da "istraga o tom zločinačkom aktu tapka u mestu" i da nadležni organi privremene uprave na KiM nisu ništa učinili da otkriju i pravdi privedu ubice nevine dece.

Bukumirić je naveo da se u više navrata od 2007. lično obraćao šefovima UNMIK-a sa zahtevom da ga obaveste dokle je stigla istraga i šta je preduzeto da se pronađu počinioci tog gnusnog zločina.

"Najpre sam dobio odgovor da je formiran novi tim za istragu i da se radi na otkrivanju dodatnih svedoka. I sve je ostalo na tome" napisao je on i dodao da ga pre godinu dana iz UNMIK-a "nisu ni udostojili odgovora".

"Zato Vas molim da me obavestite da li je uopšte bilo nove istrage i dokle je ona stigla, kao i šta dalje planirate da preduzmete u razotkrivanju pozadine i počinilaca napada na decu u Goraždevcu" napisao je Bukumirić De Marnaku.

On je u pismu šefu Euleksa naglasio da "nijedan zločin ne bi smeo ostati neotkriven i nekažnjen, a pogotovo kada je reč o masakru dece" i da "preživeli i porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu!"

Sledi tužba Evropskom sudu za ljudska prava?

U izjavi Tanjugu Bukumirić je ranije najavio tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, protiv međunarodnog pravosuđa na KiM, ogorčen što su i dalje na slobodi zlikovci koji su iz obližnjeg šipražja ispalili 90 metaka na nevinu decu dok su pekla kukuruz na obali reke.

Odlučio je, međutim, da se pre toga obrati šefu Euleksa koji je u oktobru stupio na dužnost, budući da su svi dosijei u vezi s krivičnim delima preneti sa UNMIK-a na Euleks, pa je i njegovo poslednje pismo prosleđeno šefu tužilaštva Euleksa Teu Jakobsu kako bi ga razmotrio.

Mada od Jakobsa nije dobio nikakvu informaciju, Bukumirić se nada da će novo pismo podstaći međunarodne delioce pravde da se konačno ozbiljno pozabave stradanjem dece iz Goraždevca.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.