Pavićeva dela u izdanju Platoa

Izvor: Art-anima.com, 06.Okt.2012, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićeva dela u izdanju "Platoa"

Izdavačka kuća "Plato" predstavila je reprinte izabranih priča Milorada Pavića "Izvrnuta rukavica" i "Gvozdena zavesa".

Kako je novinarima u knjižari "Plato" rekla urednica Nataša Anđelković, Pavićeve zbirke priča su njegove prve posthumno objavljene knjige a u pripremi je i "Predeo slikan čajem" koji će biti objavljen i na engleskom jeziku i koji je, prema njenom mišljenju, posle "Hazarskog rečnika" najvažnije Pavićevo delo. 

Anđelković je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << da je "Plato" pre desetak godina objavio dve knjige Pavićevih priča i eseja i da su nova izdanja zbirki nastavak te lepe saradnje.

Zbirka priča "Izvrnuta rukavica" objavljena je prvi put 1989. godine. Pored naslovne priče, ovoj zbirci pripadaju neke od najboljih Pavićevih priča poput "Plave džamije", "Dva studenta iz Iraka", "Tri svračija leta odavde"... Neke od najvažnijih pripovedačkih tema Milorada Pavića, poput susreta u snovima, nastajanja i prenošenja priče, izgradnje umetničkog dela, dodira umetnosti i smrti, našle su se u ovoj zbirci, nekad kao nastavak i odgovor na ranija njegova dela, a nekad kao sasvim novo, drugačije uobličenje iste umetničke preokupacije.

"Gvozdena zavesa" je prva zbirka priča Milorada Pavića, objavljena 1973. godine. U njoj su se našle neke od, danas, antologijskih priča poput "Vedžvudov pribor za čaj", "Čuvar vetrova" ili "Jedanaesti prst". Ako bi morala da se izdvoji jedna tematska linija priča ove zbirke, onda bi to bila orijentacija na prošlost, na istorijske teme šireg, srpsko-vizantijsko-otomanskog opsega. Iako tako profilisane, ove priče su izrazito moderne i u njima se uočava specifičan Pavićev pripovedački postupak spajanja prošlog i sadašnjeg uz pomoć alegorisjkih slika, neobičnih jezičkih spojeva i književne stvarnosti i junaka koji su oneobičeni, "pomereni", višeznačni, pa takvi, podsticajni za čitaoca da izgradi niz svojih značenja iz jedne istine koju priča nosi.
 

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.