Paketići za decu u Sigurnoj kući

Izvor: Studio B, 06.Jan.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paketići za decu u Sigurnoj kući

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali posetio je Sigurnu kuću i deci koja u njoj borave podelio novogodišnje paketiće.

U poseti su bili i gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić i književnica Jelisaveta Danilović, koja je svim ženama u Sigurnoj kući uručila komplet svojih knjiga.

- Poslednjih nekoliko godina raste broj žrtava nasilja u porodici, tako da mi kao društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prevashodno moramo da radimo na njegovoj prevenciji. Ukoliko do nasilja i dođe, moramo da učinimo sve da se žrtvama omogući što brže vraćanje u društvo. Odlukom iz juna prošle godine, grad Beograd je napravio trogodišnji program finansijske pomoći Sigurnoj kući, što znači da se oko 9,6 miliona dinara godišnje odvaja za plaćanje komunalija, obezbeđenja, kao i za druge troškove. Uz to, grad godinu dana finansijski pomaže svaku osobu koja napusti ovaj dom - istakao je Mali.

On je podsetio da žene i deca u Sigurnoj kući prosečno provedu tri do pet meseci, ali neke borave i godinu dana. Protekle godine kroz Sigurnu kuću u Beogradu prošlo je oko 320 žena i dece, a trenutno u njoj borave 24 žene i 25 dece.

- Danas smo razmatrali i mogućnost da osobama koje prođu kroz Sigurnu kuću grad Beograd omogući prednost prilikom zapošljavanja u komunalnim preduzećima ili gradskoj upravi. Kombinacija jednogodišnje pomoći i zaposlenja najbolji je način da ove žene nastave sa normalnim životom i ostave prošlost iza sebe. Njima ćemo pružiti i svaku drugu pomoć, i poručujemo im da će grad Beograd biti njihova Sigurna kuća - naglasio je Mali.

Nenad Matić je istakao da Privremeni organ grada Beograda obraća veliku pažnju na socijalnu politiku i najavio je da se u ovoj godini neće odustati ni od jednog započetog projekta socijalne strategije grada.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević istakla je da današnja poseta pokazuje da grad Beograd ima razumevanja za potrebe žena koje se sklanjaju od nasilnika i da će one, uz njegovu pomoć, na najbolji mogući način prevazići svoje probleme.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.