Oživeo „Agroživ”

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživeo „Agroživ”

Na poslu je zadržano skoro 1.100 radnika, nastavljena saradnja sa više od 2.000 kooperanata, a mesečno se iz Žitišta kupcima isporučuje po 1.200 tona proizvoda

Žitište – „Agroživ“ je, pošto ga je preuzeo „Srbijagas“, ponovo stao na noge i to potvrđuju poslovni rezultati naše najveće živinarske kompanije. U planu su nove investicije i dupliranje proizvodnje.

Kompanija za preradu živinskog mesa „Agroživ“ je nakon stečaja i prelaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedišta firme iz Pančeva u Žitište, krajem prošle godine, započela novi život. Za samo nekoliko meseci novi „Agroživ“ uspeo je da povrati lidersku poziciju na domaćem tržištu. Za konsolidaciju posrnulog diva najzaslužniji je „Srbijagas“. Ovo javno preduzeće, u projektu iza kojeg je stala Vlada Srbije, decembra 2010. kupilo je pogone „Agroživa“ iz stečaja za 11,3 miliona evra. Odmah je obnovljen rad klanice u Žitištu, koja je pravo srce kompanije. Na poslu je zadržano skoro 1.100 radnika, nastavljena saradnja sa više od 2.000 kooperanata, a mesečno se iz Žitišta kupcima isporučuje po 1.200 tona proizvoda. Plan je da „Agroživ“ već u drugoj polovini 2012. počne samostalno da posluje, opredeli se za strateškog partnera ili dokapitalizaciju.

Naglašavajući da je ulazak „Srbijagasa“ u živinarsku kompaniju odličan poslovni potez i da će javno preduzeće na taj način mnogo dobiti, direktor „Agroživa“ Predrag Amižić danas ocenjuje da su na pravom putu da ostvare sve planove.

– Dostignuta je prerada od 27.000 brojlera dnevno, obnovljena je sirovinska baza osnivanjem vlastitog matičnog jata, ponovo osvajamo domaće tržište. Do jeseni će biti otvoreni prodajni centri, pre svega u Novom Sadu i Beogradu – kaže Amižić.

Novi menadžment „Agroživa“ uveliko radi na modernizaciji i proširenju proizvodnje. Već je nabavljena oprema za novu klanicu iz Holandije, vredna pet miliona evra. Kada proradi, produkcija će se udvostručiti i dostići 2.500 tona prerađevina mesečno, odnosno od 50.000 do 60.000 brojlera dnevno. Tada će biti stvoreni uslovi za ozbiljniju ponudu na rusko i istočna tržišta gde se proizvodi „Agroživa“ već sada traže, ali su kapaciteti klanice nedovoljni. Kompanija sada izvozi tek 20 odsto svoje proizvodnje, i to uglavnom u države bivše Jugoslavije.

– Radi se i na izgradnji bioelektrane sa kooperantima iz Danske. Ovaj energetski pogon, vredan 7,5 miliona evra, treba da apsorbuje sve nusproizvode u klanici. Praktično, zameni kafileriju i prečistače, ali i obezbedi i proizvodnju struje, pošto mu je kapacitet dva megavata – ističe Predrag Amižić. Tada će biti eleminisani razlozi za sve prozivke žitištanskih ekologa.

Na farmama „Agroživa“ znatno je poboljšan sistem rashlađivanja pa su gubici pilića zbog vrućine smanjeni više od stotinu puta, a efekti se ispoljavaju baš ovih dana.

Đuro Đukić

objavljeno: 16.07.2011
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.