Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava

Izvor: PRObjave.com, 10.Dec.2012, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava

Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije i Parada ljudskih prava održaće se 10. decembra 2012. godine od 11:00 u Kući ljudskih prava i demokratije, Kneza Miloša 4, Beograd.
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na otvaranju će biti prezentovan "Izveštaj o radu nove Vlade u oblasti ljudskih prava i vladavine prava".
Nakon prezentacije izveštaja, biće organizovana šetnja "Parada ljudskih prava" do Vlade Srbije, kada će izveštaj biti zvanično predat Vladi.

Prilikom otvaranja biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije, prisutnima će se obratiti:
- Dragan Đilas, Gradonačelnik Beograda
- Majkl Devenport, Ambasador Velike Britanije
- Nils Ragnar Kamsvag, Ambasador Norveške

Istraživači/ce Kuće ljudskih prava i demokratije pratili su rad državnih institucija analizirajući nova dokumenta i zakone, praćenje medijskog izveštavanja o radu nove Vlade i prikupljanje informacija po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Izveštaj je rađen po oblastima Kuća ljudskih prava i demokratije inače pokriva u svom radu a to su: ljudska prava, tranziciona pravda i vladavina prava. Slučajevi koji su obrađeni u izveštaju izabrani su strateški, tako da oslikavaju rad Vlade u ovom periodu, a ne predstavlju sveobuhvatan rad Vlade u pomenutim oblastima.

Deo izveštaja koji obuhvata analizu odluka i rada Vlade u oblasti ljudskih prava obuhvata formiranje institucije koja se bavi ljudskim pravima, pravo na slobodu okupljanja, pravo na slobodu udruživanja, socijalna prava i zaštitu branitelja i braniteljki ljudskih prava. Oblast tranzicione pravde obuhvaćena je jedinstveno, a uključuje odnos prema državama u regionu i odnos prema masovnim kršenjima ljudskih prava u prošlosti. Vladavina prava obrađena je kroz različite aspekte rada institucija, reformu pravosuđa i izmene sistemskih zakona i zaštitu principa podele vlasti.

Simboličnom šetnjom koja je nazvana "Parada ljudskih prava" a biće organizovana od Kuće ljudskih prava i demokratije do zgrade Vlade gde će Izveštaj biti predat, posebno želimo da istaknemo simboliku Međunarodnog dana ljudskih prava i skrenemo pažnju javnosti na Izveštaj koji će ovom prilikom biti predat.
Građanske inicijative
Simina 9a
11 000 Beograd
Tel: 011/2625 942
Fax: 011/2623 980

Kontakt:
Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
Mob: 064/42 92 664
Fax: 011/2623 980
Email: jelenao@gradjanske.org
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na PRObjave.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas i ambasadori otvorili biblioteku Kuće ljudskih prava i demokratije

Izvor: Blic, 10.Dec.2012

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava danas je otvorena biblioteka u Kući ljudskih prava i demokratije u Ulici Kneza Miloša 4. Biblioteku su otvorili Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije i Nils Ragnar Kamvogs, ambasador Norveške. ..Tom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.