Otpis kamata za uplate do Nove godine!

Izvor: Press, 13.Dec.2010, 05:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpis kamata za uplate do Nove godine!

Građani i firme biće oslobođeni zatezne kamate na dug za porez na imovinu, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta ili komunalnu taksu ukoliko glavnicu izmire do Nove godine. U suprotnom, sud će im blokirati račune
Gradska uprava ponudila je građanima i firmama otpis kamata na sve dospele obaveze za porez na imovinu, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i lokalnu komunalnu taksu ukoliko glavnicu duga izmire do >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Nove godine. Nakon toga, umesto zaplene imovine, dug će se preko suda namirivati od plate, a firmama će biti blokirani računi.

Naime, Skupština Srbije usvojila je 30. jula izmene i dopune Zakona o poreskom postupku kojim je lokalnim samoupravama omogućila da samostalno donesu odluke o otpisu kamata građanima na sve obaveze dospele do 31. decembra 2009. godine.
Bez produženja rokova
U Gradskoj upravi su iskoristili tu mogućnost i doneli odluku da se otpišu kamate građanima i pravnim licima koja do kraja godine plate dug dospeo do navedenog roka, ali i tekuće obaveze dospele za plaćanje od 1. januara do 31. decembra 2010. godine. Odluka se odnosi na porez na imovinu, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i lokalnu komunalnu taksu.
- Odluka važi samo do kraja godine i naknadnog produžetka rokova neće biti jer Skupština Srbije neće o tome ponovo odlučivati. Suština je da bi građani trebalo da iskoriste ovu pogodnost jer će od Nove godine plaćati dug uz kamatu. Ukoliko ne iskoriste ovu mogućnost, pošto nadležni sud utvrdi visinu duga neće biti zaplene imovine, već će se firmama blokirati računi, a građanima prihodi. Međutim, neće im se od prihoda odbijati maksimalnih i zakonski dozvoljenih 60 odsto, već daleko manji iznos zbog teške ekonomske situacije, ali ipak do izmirenja svih dugovanja - navode u Gradskoj upravi.
Inače, svojim dužnicima je sličan aranžman ponudio i JKP „Infostan" početkom oktobra, i to da sklope ugovor o plaćanju duga na rate uz otpisivanje dodatnih kamata, što im, takođe, stoji na raspolaganju samo do Nove godine. Dužnik može da potpiše i overi ugovor u tom preduzeću na svojoj opštini i istog trenutka prestaju da mu se obračunavaju kamate.

Dug za „Infostan" na rate
- Svi dužnici potpisivanjem sporazuma stiču pravo da dug plate u ratama, koje će biti u visini jednog mesečnog računa. To znači da će dužnici, koji potpišu sporazum, svakog meseca dobijati dve uplatnice na isti iznos. Broj rata zavisiće od visine duga i visine mesečne akontacije, a rokovi dospeća ostaju isti kao i za mesečne račune. Za vreme trajanja sporazuma na iznos preostalog duga po donetim rešenjima neće se vršiti obračun kamate - objasnili su tada u JKP „Infostan".
Sudski izvršioci Prvog osnovnog suda potom su započeli popis imovine dužnika radi zaplene, ali se ona pokazala sporom, budući da mnogi nisu hteli čak ni da puste izvršioce u kuću.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.