Otkrivena najmanja planeta van Sunčevog sistema

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena najmanja planeta van Sunčevog sistema

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je najmanju planetu van Sunčevog sistema. Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-10b, koja kruži oko zvezde Kepler-10, udaljena je od Zemlje 560 svetlosnih godina i ima slične geološke karakteristike. Prema saopštenju NASA, Kepler-10b je planeta samo 1,4 puta veća od Zemlje. Njena masa je 4,5 puta veća od mase naše planete, ali na njoj nije moguć život, jer joj je orbita 20 puta bliže njenoj zvezdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nego što je Merkur udaljen od Sunca, pa temperatura na njenoj površini dostiže 1.500 stepeni Celzijusa.Nova planeta dobila je ime po svemirskom teleskopu „Kepler", lansiranom 2009, s ciljem da otkrije planete slične Zemlji van Sunčevog sistema. Opremljen je najvećom kamerom ikad poslatom u svemir od 95 megapiksela, a očekuje se da će uredno funkcionisati do novembra 2012. godine.
Naučnici kažu da je pronalazak Keplera-10b značajna prekretnica u traženju planeta sličnih našoj. Iako to nije ono što naučnici traže, oni smatraju da ovo otkriće pokazuje šta sve projekat „Kepler" može da uradi i najavljuju još uzbudljivije pronalaske.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.