Otkriven fosil džinovskog pauka

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 04.Maj.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven fosil džinovskog pauka

Pol Selden, profesor sa Univerziteta Kanzas, pronašao je u Mongoliji fosilizovane ostatke ogromnog pauka koji je živio prije 165 miliona godina. Najveći poznati fosil pauka, sa rasponom nogu od više od 15 centimetara, otkriven je u okamenjenom vulkanskom pepelu, na mjestu koje je nekada bilo dno jezera u Mongoliji.
Utvrđeno je da je ovaj izuzetno očuvani primjerak živio prije 165 miliona godina i da je riječ o ženki. Nova vrsta je nazvana Nephila jurassica.
Profesor Pol Selden >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << sa Univerziteta Kanzas, koji je iskopao fosil u blizini sela Daohudžou na sjeveroistoku Kine, ističe da je otkriće veoma važno, jer je dosadašnje pretpostavke o porijeklu roda nephila vratilo dodatnih 35 miliona godina unazad.


„Prava je rijetkost naći fosilizovanog pauka zbog njihovih veoma mekih tijela, koja se raspadaju vrlo brzo. Ali postoje određene podloge, poput ove gde je nađen primjerak, sačinjene od finog vulkanskog pepela koji odlično sve čuva, do detalja", izjavio je Selden.

Većina praistorijskih paukova pronađena je očuvana u ćilibaru, i potiču iz perioda krede koji počinje oko 20 miliona godina kasnije.

Profesor Selden dodaje da je način na koji je ova ženka umrla vrlo čudan. „Ženke obično žive u sredini velike mreže, razapete na drveću u šumi i nikada zapravo ne idu odatle. Tako da nismo baš sigurni kako je dospjela u ovo jezero. Sumnjam da su je neka oluja ili vulkanska erupcija skinuli sa mreže."

Sve je očuvano do detalja

Prema pisanju naučnog žurnala Biology Letters, u čijem aprilskom izdanju su objavljeni podaci o otkriću, primjerci iz porodice nephila se i dan danas mogu naći na određenim tropskim lokacijama, i gotovo su iste veličine kao i njihova praistorijska verzija.

Ogroman kao i njegov praistorijski rođak: Nephila ardentipes

Poznati su po svojim ekstremno čvrstim i velikim mrežama, pravljenim od „zlatnih" niti koje koriste za hvatanje velikih insekata, pa čak i slijepih miševa i manjih ptica.

Takođe, neobični su jer su ženke mnogo veće od mužjaka. Naučnici vjeruju da je polni dimorfizam postojao i u doba jure. Ne mogu biti stoprocentno sigurni, jer je novootkriveni fosil, tek drugi iz roda nephila, ponovo ženka. Potvrda će stići kada nađu primjerak i praistorijskog mužjaka.


Čudovište današnjice: Gigantski pauk iz iste porodice koji je uhvatio pticu u svoju mrežu. Fotografija je nastala u bašti porodične kuće mjestu Kejrns u Australiji

Gotovo svi pronađeni pauci iz tog doba su iz različitih grupa ili rodova u odnosu na današnje arahnide, pa su otkrića primjeraka vrsta koje žive i danas rijetka i posebna. „Zato je ovo saznanje izuzetno za mene, da ih je bilo i tako davno", ističe profesor Selden.

Kada se zeba umorila pokušavajući da se oslobodi iz jake mreže, pauk ju je napao.
 
Izvor:RS Planeta
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Otkriven fosil džinovskog pauka

Izvor: medio.rs, 05.Maj.2011, 02:20

Pol Selden, profesor sa Univerziteta Kanzas, pronašao je u Mongoliji fosilizovane ostatke ogromnog pauka koji je živeo pre 165 miliona godina.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.