Izvor: B92, 30.Sep.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Isplata duga fakultetima

Beograd -- Fakultetima će, prema najavi ministra prosvete Žarka Obradovića, država isplatiti deo duga za materijalne troškove.

Do sutra ili eventualno u ponedeljak, 4. oktobra, sa Upravom za trezor dogovoreno je da povećamo izdvajanja za materijalne troškove fakulteta, rekao je Obradović, povodom početka akademske godine.

Za više od 200.000 studenata u Srbiji počinje nova školska godina, u kojoj akademce očekuju mnogobrojne novine usvojene izmenama i dopunama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o visokom obrazovanju.

"Takođe, planiramo rebalansom budžeta da deo sredstava odvojimo za namirenje duga fakultetima, pogotovo onim ustanovama koje imaju problema na primer sa grejanjem, kako bi mogli redovno da drže nastavu", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona povećan je broj ispitnih rokova.

Rektor Univerziteta u Beogradu (UB) Branko Kovačević, međutim, smatra da to nije dobro, jer je praksa pokazala da se time ne povećave efikasnost studiranja, a veći broj rokova ne postoji ni na univerzitetima na zapadu.

Ministar prosvete je naveo da ima još puno pitanja koja, uprkos izmenama i dopunama, treba rešiti, kao što su neatraktivni studijski programi, nekvalitetni udžbenici, nezanimljiva predavanja, ali i shvatanje studenata da moraju biti aktivni od početka predavanja.

Deo problema izazvan je i autonomnim tumačenjem Zakona od nekih fakulteta, rekao je on i istakao da je na sastanku sa čelnicima državnih i privatnih univerziteta, održanom juče, tema bila usaglašavanje fakultetskih propisa sa novousvojenim izmenama i dopunama, kako se ne bi dešavalo da se različito tumače iste odredbe propisa.

On je ponovio da je uvedeno rangiranje za sve studente, da je akademcima potrebno 48 bodova da bi upisali narednu godinu, kao i da će država ubuduće davati saglasnost na školarine.

"U svakom slučaju, veći broj visokoobrazovanih ljudi postavlja nam se kao uslov budućeg razvoja Srbije i evropskih integracija kojima naša država teži", rekao je Obradović.

Prema rečima rektora Kovačevića, glavni problem sada su nereformisani nastavni planovi i programi, jer je na 30 odsto predmeta prolaznost deset do 20 odsto.

Kovačević je istakao da su na UB i dalje najpopularniji geografija, bezbednost, arhitektura, Fakultet organizacionih nauka, a da je najslabije interesovanje za rudarstvo, hemiju, fiziku i tehnologiju.

Rektor UB je najavio da će ministar Obradović prisustvovati zajedničkoj sednici Saveta i Senata UB u utorak, 5. oktobra, na kojoj će jedna od tema biti finansiranje fakulteta, što je i ministar potvrdio.

Akreditovano 7 državnih i 5 privatnih univerziteta

Prema izveštaju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, do septembra je akreditovano sedam državnih i pet privatnih univerziteta.

Akreditovani su univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru, kao i beogradski Univerzitet odbrane.

Među privatnim univerzitetima dozvolu za rad dobili su univerziteti Singidunum, Megatrend, Edukons, Privredna akademija i Metropoliten.

Od 2008. godine, u postupak akreditacije ušlo je 18 univerziteta - osam državnih i deset privatnih i do sada je akreditovano 959 studijskih programa za 61.495 studenata na prvoj godini, od kojih je 84 odsto akademaca na državnim i 16 odsto na privatnim univerzitetima.

U proces akreditacije ušla su 83 državna i 40 privatnih fakulteta. Akreditovano je 93 odsto državnih fakulteta, a sedam je dobilo akt upozorenja, dok je među privatnim fakultetima 72 odsto akreditovano, 15 odsto je odbijeno, a ostali su još pod aktom upozorenja.

Komisija ima obavezu da obavi spoljašnju proveru kvaliteta svih ustanova i studijskih programa tokom 2011. godine, a od 2012. počinje naredni petogodišnji ciklus akreditacije svih ustanova i studijskih programa.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.