Izvor: B92, 20.Dec.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnji koncert za mlade

Beograd -- Kompozitor Aleksandar Simić i ansambl "Serafimi", održali su prvi novogodišnji koncert za mlade sa posebnim potrebama u Kulturnom centru Beograda.

U sopranu Natalije Radić, virtuoznim violinama Miloša Petrovića i Gordana Trajkovića i autorskim Simićevim kompozicijama uživalo je stotinak mladih koji nemaju često priliku da se druže sa umetnicima. Koncert je priređen u saradnji sa Kreativno-edukativnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centrom za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Mada je poseta koncertnim dvoranama prepolovljena, u zavejanim pretprazničnim danima u galeriji Artget tražila se stolica više. Mladi sa Daunovim sindromom i odrasli sa intelektualnim teškoćama bili su gosti Aleksandra Simića, princeze Jelisavete Karađorđević i KCB.

Neki od njih su prvi put na koncertu klasične muzike.

"Super je bilo i fantastično pošto mi se više dopalo ovo što je mladi Miloš Petrović odsvirao i ova balerina koja je savršeno odigrala. Meni je prvi put da dođem ovde da gledam ovu predstavu.”

"Sve je bilo lepo,i balerina i svi su lepi",
ispričali su posetioci koncerta.

Jedan od najplodnijih kompozitora klasike, autor "Uspavanke za malog Isusa” ili svetske himne distrofičara pesme "Crucified”, godinama je portparol Milosrdnog fonda Svetlost i inicijator brojih humanitarnih akcija. I ovom prilikom je pokazao da koncert ne mora da bude uštogljen, a muzika hermetična.

"Verujete mi da se ne foliram kad kažem da je ova vrsta publike najzahvalnija i da je za nas najveće zadovoljstvo da nastupamo upravo pred ljudima koji će u tome uživati još više od svih ostalih. Oni su u našem društvu, bez namere da kritikujem društvo negde stavljeni u zapećak, a naša ideja je da ih izvučemo na čistinu i da inspirišemo sve druge da im poklone pažnju, ljubav i note iz srca”, kaže kompozitor Aleksandar Simić.

U ovom druženju koje nije proteklo bez novogodišnjeg darivanja učestvovali su baletski umetnici, mađioničari kao i doktori klovnovi.

Domaćin drugog koncerta pod sloganom "Note iz srca” 23. decembra u Skupštini grada biće gradonačelnik Dragan Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.