Novogodišnje rezolucije:kako do uspeha?

Izvor: B92, 29.Dec.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnje rezolucije:kako do uspeha?

Novogodišnje rezolucije predstavljaju svojevrsan ritual, pokušaj da se započne ispočetka, međutim, postavljanje novih ciljeva predstavlja uzaludnu radnju sudeći po mišljenju psihologa. Nakon što postavimo svoje ciljeve, većina nas ne uspe da ih ostvari što dovodi do razočaranja i činjenice da se osećamo još gore.

Rezultati istraživanja pokazazali su da je svega četvrtina ispitanika uspela da se drži svojih rezolucija, dok je većina onih koji nisu uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ostvare svoje želje velikim delom koristila savete za samopomoć svetskih gurua – što je po mišljenju istraživača siguran put ka neuspehu.

Ričard Vajsman, psiholog sa Univerziteta u Hertfordširu, izjavio je da je njegov tim intervjuisao preko 700 ispitanika o njihovim novogodišnjim rezolucijama koje su većinom obuhvatale gubljenje težine, odustajanje od cigareta i ulazak u bolju vezu.

Najveći broj, 78 odsto ispitanika koji nisu uspeli u svojim namerama fokusirali su se na lošu stranu, tačnije na sam neuspeh umesto na pozitivne rezultate uspeha ispunjenja novogodišnje rezolucije, na silu su odustajali od obroka, fantazirali su o uspehu i što je najbitnije jedini oslonac u ostvarivanju ciljeva bila je njihova volja.

„Mnoge od ovih ideja preporučuju takozvani stručnjaci za samopomoć, ali naši rezultati su pokazali da one jednostavno ne deluju. Ako želite da izgubite višak težine nije dovoljno samo okačiti sliku manekenke na vrata frižidera, ili maštati o tome kako ste mršavi", izjavio je Vajsman.

Sa druge strane, osobe koje su uspele u ostvarivanju svojih rezolucija put ka svojim ciljevima podelili su na više malih koraka nakon kojih su sebe častili manjim nagradama. Veliki broj je takođe o svojim ciljevima pričao sa svojim prijateljima, bio fokusiran na pozitivne strane uspeha i vodio dnevnik.

Osobe koje su na ovaj način pristupale svojim rezolucijama i ostvarivale ih kroz manje zadatke imale su šansu od 35 odsto da ih ostvare, dok one koje su se u potpunosti pridržavale navedenog postupka imale su 50 odsto šansi da istraju u svojim namerama.

Odlučivanje na životne promene u poslednjem trenutku može se obiti o glavu i ne treba ih raditi radi hira pošto ne ostvarivanje ciljeva i životnih ambicija može obeshrabriti ljude i lišiti ih osećaja kontrole nad svojim životom, zaključuje Vajsman.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ritual novogodišnjih rezolucija

Izvor: S media, 30.Dec.2009, 13:40

Novogodišnje rezolucije predstavljaju svojevrsan ritual, pokušaj da se započne ispočetka, međutim, postavljanje novih ciljeva predstavlja uzaludnu radnju sudeći po mišljenju psihologa. Nakon što postavimo svoje ciljeve, većina nas ne uspe da ih ostvari što dovodi do razočaranja i činjenice...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.