Novinar osuđen na 4,5 godine zatvora!

Izvor: Press, 21.Okt.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar osuđen na 4,5 godine zatvora!

Kezarovski, novinar lista "Nova Makedonija", u maju ove godine stavljen je u pritvor zbog članka koji je pre pet godina objavljen u magazinu "Reporter 92", a presudu koju je danas izreklo veće Krivičnog suda u Skoplju oštro su osudili mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava, prenele su agencije.

Ostali optuženi u slučaju "Likvidacija", uključujući sudije, advokate i tužioce, osuđeni su na robiju u trajanju od jedne do pet godina, navodi makedonska agencija MIA. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Makedonsko udruženje novinara opisalo je presudu protiv Kezarovskog kao "preteranu", a predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović ocenila je da je odluka suda "zastrašujuća" i da "šalje jasnu poruku o cenzuri" drugim makedonskim novinarima.

"Današnja presuda ima ozbiljne posledice po slobodu izražavanja i medija. Krivično gonjenje novinara zbog njihovih novinarskih aktivnosti predstavlja kršenje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i obaveza koje ta zemlja ima u okviru OEBS-a da razvija i štiti slobodu medija", rekla je Mijatović.

Ona je pozvala makedonske vlasti da odmah oslobode Kezarovskog. 

Kezarovski je jedini novinar u čitavom regionu Jugoistočne Evrope koji se nalazi iza rešetaka, navodi se u saopštenju OEBS-a.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.