Nove reči koje su obeležile 2013. godinu

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove reči koje su obeležile 2013. godinu

Najpopularnije pretrage pokazuju da je 2013. između ostalog bila godina „selfija” i „Harlem šejka”, ali to nisu jedine reči koje su ove godine ušle u širu upotrebu. Neke su stare, neke nove, ali sve zajedno opisuju aktuelni trenutak.

„Smeta li ako zaparim?”, sve češće se čuje kako raste popularnost elektronskih cigareta. Ova pomagala ne ispuštaju dim nego isparavaju, vaporizuju, pa otuda u engleskom novi glagol vejp (to vape).

Leksikograf Grant Barent, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjak za sleng i nove reči, sastavio je za „Njujork tajms” listu najčešće korišćenih pojmova:

Er gep (AIR GAP) nije er beg, ali predstavlja vazdušnu zaštitu. Ovaj izraz se koristi za prostor oko neumreženog kompjutera koji ga štiti od digitalnih upada.

Bej (BAE) jeste reč „bejb” ili „bejbi” u dijalektu. U upotrebi je izraz „bej me uhvatila na spavanju” kao potpis za fotografiju ljudi koji se pretvaraju da spavaju.

Bitkoin (BITCOIN), anonimna, decentralizovana valuta zasnovana na enkripciji, ove godine je doživela vrtoglavi rast vrednosti na više od 1.200 dolara, ali je „balon” neočekivano brzo pukao, pa sada vredi oko 600 dolara.

Sis (CIS) označava pol s kojim je neko rođen i tako se oseća. Sismejl je, na primer, muškarac koji je rođen kao muško i tako se oseća. Reč je skraćenica od sisrodno, antonim za transrodno.

Kronat (CRONUT),pecivo koje je malo kroasan, malo krofna, a najviše dobar marketing.

Doks (DOX) označava glagol, skraćeno od dokumentovati, koji znači otkriti i objaviti nečije lične informacije. Ponekad se piše doxx.

Dron (DRONE) predstavlja letelicu, autonomnu ili s daljinskim upravljanjem, koja se koristi za nadzor, vojna izviđanja i dostavu. Upotrebljena kao glagol ova reč znači poslati dron na neku lokaciju, uglavnom sa bombama.

Fetberg (FATBERG) jeste kovanica od engleskih reči za mast i lednik (fat, iceberg) a odnosi se na 15 tona tešku gromadu od masnoće i otpadaka, pronađenu u avgustu u londonskoj kanalizaciji.

Filz (FEELS), upotrebljava se kao kraća varijanta za osećanja, umesto feelings.

Harlem šejk, pesma muzičkog producenta Bauera, korišćena je masovno u spotovima s masovnim plesom. U svakom od klipova, osoba sa kacigom ili pod maskom igra na početku sama dok je ostali ignorišu, da bi se priča posle razvila u masovnu plesnu tačku.

Ajtep (ITAP) akronim je rečenice „Napravio sam fotografiju” (I took a picture).

Bez filtera (NO FILTER) označava fotografiju koja nije doterana posebnim programima. Često se uz nju stavlja haštag #nofilter.

Obamaker (OBAMACARE) u političkom i medijskom rečniku izraz je za Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi predsednika SAD Baraka Obame.

Selfi (SELFIE), po uredništvu Oksfordskog rečnika reč 2013, označava autoportret snimljen kamerom mobilnog telefona.

Tverk (TWERK)predstavlja plesanje uz energično mahanje zadnjicom obično bez pomeranja nogu. Iako je reč stara 20 godina, dobila je novo značenje kada je Majli Sajrus nastupila na dodeli MTV nagrada.

Vejp (VAPE) označava pušenje elektronske cigarete koja sadrži nikotin, ali nema duvana. Vejp saloni su mesta gde se prodaje oprema za e-cigarete i u njima se uživa.

Izvini, nema izvini (SORRY, NOT SORRY) koristi se u politici, pravu i običnom životu kao način da se kaže „možda očekuješ izvinjenje, ali nije mi žao”. Izraz je posebno popularan na društvenim mrežama.

Izvor: Politika.rs
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.