Nove mere podrške privredi

Izvor: RTS, 19.Apr.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere podrške privredi

Vlada će u maju razmatrati mere za povećanje zaposlenosti, smanjenje nelikvidnosti u privredi i većoj disciplini u registrovanju pravnih lica, najavila Verica Kalanović.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je da će vlada u maju ove godine razmatrati kratkoročne mere za povećanje zaposlenosti, smanjenje nelikvidnosti u privredi i većoj disciplini u registrovanju pravnih lica.

Kalanovićeva je, u pauzi održavanja Upravnog odbora Privredne komore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, rekla da će na inicijativu njenog kabineta i Ministarstva za ekonomiju biti predložena mera rasterećenja privrede u poreskim obavezama za nova zaposlena lica i precizirala da će u prvoj godini to rasterećenje iznositi 50 odsto, u drugoj godini 40 procenata a u trećoj 20 odsto.

Ta mera biće usmerena na kanalisanje rada iz sive zone u legalne tokove, pri čemu postoji predlog da poslodavci plaćaju minimalne obaveze za PIO osiguranje, a da država subvencioniše deo oporezivanja zarada tokom prve dve godine zaposlenja novih radnika.

Druga mera, koja će se odnositi na povećanje likvidnosti, za sada još nije definisano da li će biti na rok od 60 ili 30 dana, objasnila je Kalanovićeva i dodala da će taj proces prilagođavanja trajati dugo jer je, primera radi, u EU on trajao skoro 15 godina.

Treća mera će se odnositi na povećanje discipline u registraciji novih privrednih subjekata i na uvođenje registara diskvalifikovanih privrednih subjekata, rekla je Kalanovićeva.

Komentarišući zahteve članova PKS-a za pojednostavljenje Zakona o javnim nabavkama, Kalanvoićeva se saglasila da taj propis mora da pretrpi izmene, pogotovo što će preko javnih tendera dolaziti sve više investicija za infrastrukturne i druge projekte.

Bugarin pozdravio mere

Predsednik PKS Miloš Bugarin smatra da su najavljene mere dobre i da će pozitivno uticati na kreiranje privrednog ambijenta u Srbiji.

Kao veoma važnu, Bugarin je istakao meru za povećanje zaposlenosti, podsećajući da je u poslednje dve godine zabeležen pad zaposlenosti u privredi od 19,3 odsto, a u sektoru vanprivrede oko 9,3 odsto.

"To su mere koje će na kratak rok pozitivno uticati na kreiranje kompletnog privrednog ambijenta, a raduje me i činjenica da je uspostavljena dvosmerna komunikacija između izvršne vlasti i privrede", rekao je Bugarin.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.