Novac i za grejalicu

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac i za grejalicu

SUBOTICA, KIKINDA - Većina Subotičana i Kikinđana potrošila dobar deo kućnog budžeta na novogodišnje praznike i do kraja januara će "krpiti kraj s krajem". Ali, malo će njih zažaliti što su zbog veselja uz hranu i piće ostali praznih novčanika. Većini je teže pala kupovina grejalice, nego novac potrošen za novogodišnji provod.

Sociolog Milenko Smiljanić tvrdi da je takvo ponašanje tradicionalan način ponašanja u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izraženo u Vojvodini.

- Da za vreme novogodišnjih praznika više trošimo nego što zaradimo, odavno je postala praksa. Uostalom, kod nas se odavno živi po principu "dok ima dobro je, a kasnije ćemo lako". Olakšavajuća okolnost za građane u urbanim sredinama jesu jake veze sa selom, pa se uvek negde čuva pokoje prase, jagnje ili pile i niko ne strahuje da će ostati gladan - kaže Smiljanić.

Sociolog i sindikalni lider smatra da takvo ponašanje može da promeni "evropeizacija", jer bi u tom slučaju bilo više kredita i drugih zaduženja sa striktnim mesečnim obavezama, pa bi se porodični budžet morao planirati do tančina.

Subotičanin Nemanja Šećerov je novogodišnje praznike proveo na Zlatiboru i poprilično se istrošio.

- Iako sam bio u prijateljevoj vikendici i nisam plaćao smeštaj, potrošio sam poprilično novca. Zato ću do kraja meseca morati da povedem računa. Ali, nije mi žao. Fantastično sam se proveo i ponovo bih isto uradio - kaže Nemanja.

Tihomir Matijević je Novu godinu čekao u Ljubljani. Platio je put, nešto potrošio, ali ne očajava jer je navikao da "krpi od prvog do prvog", pa ni sada to neće biti problem.

- Moja devojka živi i radi u Ljubljani. To što sam Novu godinu dočekao s njom važnije mi je od novca - kaže Tihomir.

Kikinđani ovih dana manje sabiraju novogodišnje izdatke, jer su stigli novi. Grejanje je poskupelo, a mnogi su zbog nestašice gasa kupili grejalice, peći, ugalj. I računi za struju biće neplanirano veći.

Vlada Đenić iz Novih Kozaraca ne govori o novogodišnjim izdacima. Više puta pominje da je potrošio oko 500 evra za šporet i drva.

- Odlučio sam da kupim "smederevac" iako u kući imam centralno grejanje na gas. Šporet sa cevima košta 25.000 dinara. Ne znam koliko ću potrošiti za ogrev, ali moramo se grejati - kaže Đenić.

U sličnoj situaciji je i Milan Veselinov, koji je morao da kupi ulje za radijatore, a platiće i viši račun za struju.

- Svi smo mislili da ćemo ove zime plaćati gas, a sad sam moramo da trošim i na kupovinu grejalica. Petoro nas je u kući i teško je izdržati januar - kaže Božidar Plavšić iz Mokrina.

Neki su, poučeni iskustvom, na vreme planirali januarske troškove, odnosno izdatke za Božića, slavu i kupovine poklona.

- Imam unučad, pa sam se organizovala i pripremila. Cele godine sam odvajala znajući da će mi u januaru trebati više novca - kaže Milka Novaković, penzionerka iz Kikinde.

Mladi žive drukčije, a jedan od njih je Kikinđanin Nebojša Živić (21). Potrošio je prilično na modernu garderobu, koštao ga je i doček Nove godine.

- Nisam mnogo potrošio na Novu godinu, izlaske ili neku drugu vrstu provoda. Još uvek mi pomažu roditelji, pa ne mislim mnogo.

Sebi mogu da priuštim dobru garderobu, mobilni telefon, kompjuter - kaže Nebojša.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.