Nova trka u naoružanju?

Izvor: RTS, 30.Nov.2010, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova trka u naoružanju?

Ako u narednih deset godina ne bude postignut dogovor o protivraketnoj odbrani u Evropi, svetu preti nova trka u naoružanju, rekao ruski predsednik Dmitrij Medvedev u godišnjem obraćanju naciji.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da svetu preti nova trka u naoružanju, ako u narednih deset godina ne bude postignut dogovor o protivraketnoj odbrani u Evropi.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je Rusiji potrebna savremena, visokotehnološka mobilna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << armija, sa savremenim naoružanjem i vrhunskim stručnjacima.

Rekao je da će posebna pažnja biti posvećena jačanju vazdušno-kosmičke odbrane, ujedinjavanju sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane, upozoravanja o vazdušnim napadima i kontrole kosmičkog prostranstva.

Medvedev je u govoru naglasio da je zadatak broj jedan za državu briga o budućem pokoljenju i predložio mere za poboljšanje demografske situacije i uslova života mlade generacije.

Ruski predsednik se založio i za dalje promene u izbornom sistemu Rusije, to jest za uvođenje proporcionalnog ili kombinovanog izbornog sistema na izborima za lokalne parlamente, gde ima više od 20 poslanika.

"U narednih deset godina, čeka nas sledeća alternativa: ili ćemo postići saglasnost o protivraketnoj odbrani i stvoriti kvalitetan mehanizam saradnje, ili nas, ako ne uspemo da nađemo konstruktivni dogovor, čeka nova trka u naoružanju i tada ćemo morati da donosimo odluke o razmeštanju novih borbenih sredstava", kazao je Medvedev u Kremlju, u godišnjem obraćanju naciji.

Predsednik Rusije ocenio je da bi taj scenario bio veoma težak.

Obraćajući se najvišem državnom vrhu i poglavarima vodećih konfesija, Medvedev je kazao da je Rusija spremna da, zajedno sa zainteresovanim stranama, radi na jačanju mehanizma suprotstavljanja širenju raketnih sistema.

Podsetio je da je na nedavnom samitu Rusija-NATO u Lisabonu izložio svoj mehanizam izgradnje evropske protivraketne odbrane, koji spaja potencijale Rusije i NATO-a i obezbeđuje zaštitu svih zemalja Evrope od raketnih udara.

Medvedev se založio za jačanje ekonomske diplomatije, čiji je cilj modernizacija zemlje, stvaranje zajedničkih preduzeća na teritoriji Rusije, izrada kvalitetne i jeftine robe, otvaranje radnih mesta. U tom kontekstu, on se založio za širenje saradnje sa Evropskom unijom i SAD.

"Mehanizme rusko-američkog partnerstva treba iskoristiti za široku ekonomsku saradnju, poboljšanje ekonomske klime i saradnju u sferi visokih tehnologija", naveo je Medvedev.

Podrška EU za ulazak u STO

Prema njegovim rečima, Sporazum Rusije i EU o partnerstvu za modernizaciju treba da obezbedi razmenu tehnologija, harmonizaciju tehničkih normi i propisa, ali i podršku Evropske unije Rusiji za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Ruski predsednik očekuje i pojednostavljivanje viznog režima Rusije i EU, sa bliskom perspektivom potpunog ukidanja, kao i jačanje stručne i akademske razmene.

Medvedev je kazao da će upravo o tim temama i pregovorati naredne nedelje u Briselu na samitu Rusija-EU.

Naveo je da je krajnje važna regionalna integracija Rusije u ekonomski prostor azijsko-pacifičkog regiona i širenje veza sa državama tog regiona.

Ruski predsednik je kao jedan od važnih pravaca ruske spoljne politike pomenuo prostor Zajednice nezavisnih država i založio se za formiranje jedinstvenog ekonomskog područja, od Arktika do Tihog okeana.

Medvedev je rekao da Rusija, oslanjajući se na svoje iskustvo i tehničke i kadrovske mogućnosti, može postati inicijator stvaranja globalnog transevropskog sistema borbe sa vanrednim situacijama.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.