Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova teorija evolucije sibirskih naučnika

Voda određuje program globalne evolucije na Zemlji, smatraju sibirski naučnici. Stručnjaci Tomskog politehničkog instituta prikupili su podatke o međusobnom uticaju vode i ruda i o promenama njenih geohemijskih svojstava u toku miliona godina. Oni su došli do zaključka da su ove promene mogle stvoriti povoljne uslove za nastanak života na našoj planeti.

Ima mnogo hipoteza o nastanku života na Zemlji. Postoji mišljenje da su se prvi organizmi u okeanu pojavili zbog slučajnih sudara molekula koji su se pretvorili u aminokiseline. Druga varijanta je da je život nastao u gejzerima. Treći je teorija panspermije, odnosno prenošenja živih bića iz kosmosa uz pomoć asteroida i kometa. Sasvim egzotiča verzija „kontrolisane panspermije“ glasi da su nam živa bića donele bespilotne letelice visoko razvijenih civilizacija.

Geolozi iz Tomska su uvereni da ključ za odgonetku života treba tražiti isključivo u procesima međusobnog delovanja vode i čvrstih ruda. Zaključak se zasniva na anlizi podataka dobijenih u ekspedicijama. Naučnici su uzimali uzorke i merili su parametre vode u različitim regionima – tamo gde se mogu posmatrati različite faze njene evolucije. U okviru projekta istraživanja su vršena u Kini, Kazahstanu, Vijetnamu, i naravno, u Rusiji, rekao je rukovodilac naučnog kolektiva Tomskog politehničkog instituta Stepan Švarcev.

- Smatramo da je evolucija počela u neživoj materiji, u sistemu „voda-ruda“ i otkrivamo mehanizme vezane za to kako se ovo odvija u detaljima. Oni se zatim ponavljaju u biološkim sistemima, ali već s organskom materijom. Mehanizam je vrlo jednostavan, kao i sve što je genijalno. Voda ne može postići ravnotežu s onim rudama od kojih je stvorena Zemlja. To su bazalti od kojih se sastoje sve planete Sunčevog sistema. Voda ne može da postigne ravnotežu s ovim rudama i rastvara ih. To je unutrašnje svojstvo vode. Ni zemljotresi, ni nuklearne eksplozije, ništa ne može da zaustavi ovo rastvaranje. Pritom se stvaraju nova, sekundarna jedinjenja, kojih nije bilo na Zemlji.

Po rečima naučnika, ovo se može objasniti na primeru toga kako funkcioniše naš organizam. Mi jedemo i uzimamo jedne materije, ali ih organizam kasnije prerađuje i dolazi do sinteze potpuno novih materija. Isto tako u procesu evolucije funkcioniše voda. U suštini, život je oblik postojanja složenih vodenih sistema. U geohemijskim procesima koji se odvijaju uz uzajamno dejstvo vode i rude, postoji mehanizam pojave složenijih jedinjenja. Upravo voda formira svet oko nas, uvereni su sibirski geolozi.

Naučni kolektiv Tomskog politehničkog instituta već 30 godina proučava procese „opštenja“ između vode i ruda. Za ovo vreme je dokazano da ovi procesi apsolutno ne zavise od spoljašnjih faktora. Voda određuje uslove za stvaranje novih mineralnih i organskih jedinjenja kojih na Zemlji ranije nije bilo, odnosno određuje program globalne evolucije. Rad sibirskih naučnika nema samo istorijski vektor, on je usmeren ka budućnosti – pruža mogućnost za prognoziranje promena u sastavu vode i čak za pronalaženje novih nalazišta ruda. Između ostalog, hidrogeološki model tomskih stručnjaka se koristi za procenu naftnih rezervni Sibirske platforme.

Jelena Kovačić,


Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.