Nova proizvodna linija u Rafineriji nafte u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2011, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova proizvodna linija u Rafineriji nafte u Novom Sadu

NOVI SAD -

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je u Rafineriji nafte u Novom Sadu puštena je u rad linija za proizvodnju rafinata, osnovnih komponenti za proizvodnju industrijskih ulja i maziva.

Kako se navodi u saopštenju, puštanje u rad nove linije označava početak drugog pravca poslovanja Rafinerije nafte Novi Sad, pored proizvodnje motornih ulja pod brendom "nisotek", koja je uspostavljena prošle godine.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je da su prevelika ponuda na tržištu i ekonomska efikasnost zahtevali od NIS-a da koncentriše proizvodnju motornih goriva u pančevačkoj rafineriji, ali je sačuvan i rad Rafinerije Novi Sad promenom proizvodnje.

"U skladu s planom, godišnji obim proizvodnje rafinata iznosiće maksimalno 100.000 tona, od čega je čak 97 odsto namenjeno izvozu, delomično na tržište Azije, a ostalih tri odsto domaćem tržištu", kazao je Kravčenko.

Na novoj liniji rafinata, proizvode se komponente za ulja od domaće visokokvalitetne nafte tipa "Velebit".

U Rafineriji nafte Novi Sad, navodi se u saopštenju, u toku je i prva faza razrade projekta proizvodnje baznih naftenskih ulja, koji podrazumeva privlačenje stranog strateškog partnera.

To znači da će se u Rafineriji Novi Sad proizvoditi i visokokvalitetna bazna ulja koja se vrlo retko sreću u svetu, navodi se u saopštenju.

U 2010. godini Rafinerija Novi Sad već je proizvela tri puta više ulja nego u 2009. godini, saopštio je NIS.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.